Dostupni linkovi

Crna Gora bez preminulih, još 17 novozaraženih korona virusom


Pumpa za dezinfekciju na plaži u Budvi, avgust 2020.
Pumpa za dezinfekciju na plaži u Budvi, avgust 2020.

U Crnoj Gori je registrovano još sedamnaest novih slučajeva infekcije korona virusom, dok u posljednja dvadeset četiri sata nije bilo preminulih, saopštio je 21. juna Institut za javno zdravlje (IJZ).

Trenutno je u ovoj zemlji aktivno 298 slučajeva korona virusa.

U Kliničkom centru Crne Gore životno je ugroženo osam osoba, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Od početka pandemije prošle godine u Crnoj Gori je preminulo 1.605 osoba, dok je 100.092 zaraženo.

U Crnoj Gori je broj oboljelih na najmanjem nivou od jula mjeseca prošle godine na šta, kako navode iz IJZ ukazuje epidemijska kriva. Četiri crnogorske opštine, Cetinje, Kolašin, Mojkovac i Šavnik su četrnaest dana bez ijednog inficiranog korona virusom.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da isključivo od Crne Gore zavisi hoće li se uskoro naći na zelenoj listi država Evropske unije (EU).

“Prvi put, od jula 2020. godine kada je EU i zvanično skinula Crnu Goru sa liste epidemiološki bezbjednih zemalja i zatvorila granice za crnogorske državljane, naša država ispunjava uslove za povratak na zelenu listu za koju se očekuje da će biti ažurirana početkom narednog mjeseca”, rekla je Borovinić Bojović koja je danas u Podgorici predstavila podatke diplomatskom koru u Crnoj Gori.

Govoreći o uticaju korona virusa na crnogorski turizam Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja, kazao je da je taj sektor prošle godine doživio kolaps.

“Vlada je uradila najbolje što je mogla po pitanju stabilizacije epidemiološke situacije, procesa vakcinacije, pokretanja nove avio-kompanije i politike otvaranja granica, što je dobra osnova za predstojeću turističku sezonu. Brojevi koje sada imamo idu u pravcu ostvarivanja prognoza za ovu sezonu, a to je 65 odsto nivoa sezone 2019. godine“, kazao je Milatović.

Iz IJZ-a su navelo da u odnosu na druge zemlje kojima je turizam bitna grana ekonomije poput Grčke, Španije, Turske, Kipra i Hrvatske, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja.

“Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-dnevne kumulativne incidencije na 100. 000 stanovnika od 21 zemlje EU”.

U susret još jednom ljetu sa koronom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00
Direktan link

Vakcinu protiv koronavirusa u Crnoj Gori je do danas primilo 148.079 građana, odnosno 30,8 posto punoljetnih građana, dok je kompletno vakcinisano 26,7 posto stanovništva.

“Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU“, saopšteno je ranije iz Instituta.

XS
SM
MD
LG