Dostupni linkovi

Ambasadorka Crna Gore se vratila u Kijev


Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore je 15. maja istaklo da je "Crna Gora uz Ukrajinu i njen narod u odbrani od ruske agresije".

Ambasadorka Crne Gore u Ukrajini Dragica Ponorac od subote, 14. maja je ponovo u Kijevu, saopštilo je 15. maja crnogorsko Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo se zahvalilo ambasadorki na hrabrosti da bude "među prvim diplomatama regiona koji su se vratili u zemlju koja stoji na braniku vrednosti euroatlantizma".

Ministarstvo spoljnih poslova je na Tviter nalogu navelo da je "Crna Gora uz Ukrajinu i njen narod u odbrani od ruske agresije".

Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić se u 14. maja sastao sa šefom diplomatije Ukrajine Dmitrom Kulebom, tokom neformalnog skupa NATO ministara vanjskih poslova u Berlinu.

Krivokapić je tom prilikom ocenio da je rat u Ukrajini "prerastao u najveću bezbednosnu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata" i naveo da se u Ukrajini "danas brani temeljni vredonosni sistem Evrope, nezavisnost, nepovredivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet".

Inače, prva diplomatska aktivnost ministra vanjskih poslova, nakon stupanja na dužnost 28. aprila, bila je posjeta ukrajinskoj ambasadi u Podgorici. Tim potezom je, kako je rekao, želio da pošalje jasnu podršku Crne Gore Ukrajini.

Crna Gora je krajem aprila dobila novu, manjinsku Vladu, na čelu sa Dritanom Abazovićem, koji je obećao ubrzanje evroatlantskih procesa.

Prethodna Vlada, na čelu sa Zdravkom Krivokapićem, bila je podijeljena po pitanju ruske agresije na Ukrajinu. Crna Gora se pridružila sankcijama Evropske unije protiv Rusije, ali su usvajanje sankcija i njihova primjena dugo odlagani.

XS
SM
MD
LG