Dostupni linkovi

Crna Gora i Albanija nemaju spora a ni dogovora oko granice na moru  


Skadarsko jezero na granici Crne Gore i Albanije
Skadarsko jezero na granici Crne Gore i Albanije

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore (MVP) saopštilo je da je Crna Gora pripremila neophodnu dokumentaciju za potpisivanje Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i Albanije, ali da se još čeka odgovor zvanične Tirane.

Iz MVP su se oglasili nakon što je Evropska komisija (EK) u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore upozorila da razgraničenje na moru između Crne Gore i Albanije i dalje ostaje otvoreno pitanje između dvije države.

„Odnosi sa Albanijom ostaju dobri sa nekim daljim poboljšanjima u infrastrukturi i prekograničnoj saradnji. Razgraničenje na moru između ove dvije zemlje ostaje otvoreno” naveli su iz EK.

Iz MVP je Radiju Slobodna Evropa (RSE) saopšteno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u više navrata, pokretalo inicijativu za održavanje sastanaka crnogorskih i albanskih eksperata koji bi radili na definisanju Ugovora o državnoj granici, ali da nije bilo odgovora sa albanske strane.

Albanija nema spornih tačaka sa Crnom Gorom

RSE nezvanično saznaje da su predstavnici Albanije u dosadašnjim susretima i sastancima povodom pitanja razgraničenja sa Crnom Gorom isticali da je to za njih tehničko pitanje, objašnjavajući da trenutno vode pregovore oko granice sa Grčkom. Kako nam je saopšteno pregovori Albanije sa Grčkom teški i složeni i oni nemaju kapaciteta da istovremeno pregovaraju i sa Crnom Gorom “koliko god nemalo spornih tačaka sa crnogorskom stranom”.

Komisija za granicu Crne Gore i Republike Albanije, na sastanku u junu 2013. godine u Podgorici, utvrdila je da je potrebno pripremiti Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i Albanije, na osnovu Protokola o razgraničenju između Kraljevine SHS i Albanije iz 1926. godine, imajući u vidu da su na ovom prostoru u međuvremenu nastale tri nove države – Kosovo, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

Vlada Crne Gore je 10. marta 2016. usvojila Informaciju o aktivnostima na zaključenju međunarodnog Ugovora o državnoj granici između dvije države, dala saglasnost na Nacrt ugovora i zadužila MUP i Komisiju za granicu da nastavi pripreme za zaključivanje međunarodnog Ugovora o državnoj granici.

Prvi sastanak Međudržavne komisije Crne Gore i Albanije za upravljanje vodama održan je u septembru 2019. Godine, podsjetila je Evropska komisija.

Prevlaka još čeka

Osim otvorenog pitanja razgraničenja na moru sa Albanijom, Crna Gora još nije riješila pitanje razgraničenja sa Hrvatskom, na Prevlaci.

Za Hrvatsku je mogući predmet spora morska granica , dok je za Crnu Goru to i na moru i na kopnu.

Poluostrvo Prevlaka se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv, na granici Crne Gore i Hrvatske. Nakon ratnih sukoba devedesetih, Prevlaku su preuzeli posmatrači Ujedinjenih nacija do 2002. godine kada je utvrđen Protokol o privremenom graničnom režimu.

XS
SM
MD
LG