Dostupni linkovi

Policija Crne Gore identifikovala osobu koja je vrijeđala Abazovića


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Crnogorska policija identifikovala je osobu za kojom traga, koja je upućivala prijetnje i vrijeđala na etničkoj osnovi potpredsjednika Vlade i lidera Građanskog pokrta URA Dritana Abazovića, i uhapsila dvije osobe koje su vrijeđale i prijetile odborniku URE u cetinjskom parlamentu Slavku Jankoviću, saopšteno je kasno uveče 14. septembra iz policije.

URA je ranije najavila podnošenje krivične i prekršajne prijave protiv osobe koja je prijetila i na etničkoj osnovi vrijeđala Abazovića i odbornika URA u cetinjskom parlamentu Slavka Jankovića.

Cetinjanin za kojim se traga prijetio je i vrijeđao na etničkoj osnovi vicepremijera Abazovića, dok su odbornici negove partije ulazili u zgradu lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu je bila inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), vidi se na video snimku koji su 14. septembra objavili crnogorski mediji.

Za vrijeme sjednice grupa građana je protestovala ispred zgrade parlamenta upućujući uvrjedljive poruke Građanskom pokretu URA, nazivajući njihove predstavike "izdajnicima".

URA očekuju adekvatne reakcije nadležnih pravosudnih organa zbog, kako navode, "nevjerovatne količine mržnje i prostakluka koja isijava iz pojedinaca privrženih retrogradnoj politici koju propagiraju Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija ".

URA je najmanja članica parlamentarne većine, koju čine poslanici prosrpskog Demokratskog fronta i Demokrata, koji su osvojili vlast na prošlogodišnjim avgustovskim izborima, kada je Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića prešla u opoziciju. Na Cetinju lokalnu vlast imaju suverenističke stranke DPS, Socijaldemokratska partija, Socijaldemokrate.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić osudio je nedopustive "brutalne šofinističke uvrede" koje su se čule "od pojedinih simpatizera DPS-a" na račun potpredsjednika Vlade Abazovića, ocjenjujući da Crna Gora "neće biti država netrpeljivosti".

Opozicione DPS, SDP i Bošnjačka stranka osudile su vrijeđanja na nacionalnoj osnovi potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović ocijenio je da je nedopustivo i za osudu "vrijeđanje porodica i mržnja po vjerskoj osnovi".

“Političke razlike i demokratska borba su jedno, a mržnja nešto sasvim drugo. To nijesu poruke koje pripadaju Crnoj Gori za koju se borimo”, naveo je Bogdanović na Tviteru.

Lider SDP Raško Konjević zatržio je je hitnu reakciju nadležnih pravosudnih organa.

"Sramotno skandiranje na nacionalnoj osnovi zahtijeva odmah reakciju policije i tuzilastva i najstrozije kaznjavanje po Zakonu. Ne moramo se politicki slagati ali pojedinci za ovakve postupku zasluzuju najstrozu zakonsku osudu", napisao je Konjević na Tviteru.

Uoči sjednice lokalnog parlmenta na Cetinju Vlada je državnom katastru naložila da izbriše vlasništvo Opštine Cetinje nad Cetinjskim manastirom i da kao vlasnika upiše državu Crnu Goru.

Cetinski manastir u fokusu je javnosti zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija 5. septembra, u tom manastiru, uprkos dvodnevnim protestima građana u kojima je, tokom sukoba sa policijom, povrijeđeno više od 50 osoba.

Osim etničkih ustoličenje je izazvalo i dodatne tenzije zbog kako tvrde demonstranti prekomjerne upotrebe policijske sile koja je koristila suzavac i šok bombe za razbijanje protesta. Abazović je u više navrata pohvalio akciju policije na Cetinju.

Uoči sjednice cetinjskog parlamenta Abazović je 13 septembra uveče, uputio izvinjenje Cetinjanima zbog dešavanja 5. septembra.

XS
SM
MD
LG