Dostupni linkovi

Crkva tražila odlaganje derbija zbog Uskrsa


Navijači Crvene zvezde, ilustrativna fotografija: www.delije.net
Navijači Crvene zvezde, ilustrativna fotografija: www.delije.net
Partizan i Crvena zvezda, dva večita gradska fudbalska rivala, dobili su pismo Srpske pravoslavne crkve sa zahtevom da 23. aprila na igraju derbi, jer ta subota pripada uskršnjim praznicima. Klubovi su po svoj prilici odlučili da ne usliše molbe najveće verske zajednice u Srbiji ali je, do sada neuobičajeno, mešanje crkve u sport izazvalo negodovanje.


(YouTube video: Navijači Partizana pevaju navijačku pesmu Fudbalski to je hram)

Navijačke stihove iz pesme pristalica Partizana da je stadion tog beogradskog kluba, na kom bi 23. aprila trebalo da se odigra prvenstveni derbi sa Crvenom zvezdom, “hram” u kom se igra fudbal Srpska pravoslavna crkva verovatno je shvatila previše realno pa je u dopisima na adrese oba rivala zamolila da se utakmica odloži jer se igra u subotu uoči Uskrsa.

Dragan Đurić, predsednik FK Partizan, rekao nam je da je bio ne malo iznenađen kada im je stiglo pismo koje je potpisao predsednik Sinoda SPC-a vladika zahumsko-hercegovački Grigorije.

“Bio sam toliko uzbuđen da nisam mogao da spavam dva dana, verujte mi, ha, ha, ha… Poručio bih Grigoriju da pravi vino, jer to baš dobro radi, i da se bavi crkvom a ne fudbalom. Mi ćemo igrati derbi i tačka. Crkva neka se bavi svojim poslom. A mi u sportu se bavimo svojim, igraćemo fudbal, kao što ga igraju cela Evropa i ceo svet”,
poručio je Đurić.

U Crvenoj zvezdi kažu da bi po fudbalskim pravilima konačnu odluku da li će se derbi igrati trebalo da donese Zajednica prvoligaša ali i, kako tvrdi Marko Nikolovski, portparol kluba iz Ljutice Bogdana, domaćin – u ovom slučaju Partizan.

“I tu je kraj. Gostujući tim može samo da kaže ’E, ja neću da igram’ i da izgubi sa 3:0. A mi to nećemo da radimo u situaciji kada se borimo za titulu. Idemo da igramo fudbal i to je to, šta sad…”, kaže Nikolovski.

Neopravdani apel

Zahtev SPC naišao je na osudu većeg dela javnosti, iako mnogi fudbalski klubovi ranije nisu skrivali da im je bitan kontakt sa crkvom, pa je još u sećanju situacija od pre skoro dve godine kada je javno osveštan stadion Crvene zvezde.

Mirko Đorđević, sociolog religije kaže za RSE da zahtev za odlaganje derbija predstavlja mešanje crkve u sport.
Mirko Đorđević, foto: Vesna Anđić

“Crkva nikada nije ovako naglašeno reagovala tako da je ovo jedna vrsta politizacije samog uskršnjeg slavlja. Nema dokaza da će taj sportski susret ugroziti uskršnje slavlje tako da je ovaj apel, po mom uverenju, potpuno neopravdan”
, smatra on.

Fudbaleri su, pogotovo poslednjih godina, po onome što se vidi na stadionima i u tv prenosima sve religiozniji, pa se često krste ili mole na početku utakmica, što kontroverzni Saša Ćurčić sa fudbalskim nadimkom Đani, nekadašnji igrač Partizana, engleske Aston Vile, Boltona, Kristal palasa i njuroškog Metrostarsa, vidi kao neizostavni deo sporta.

“Pa, pravo da vam kažem, ja poštujem crkvu, znate. Meni je fudbal crkva, meni je fudbal uvek bio hram. I sujetan sam, imam svoje rituale, tako da meni je to…"


Na pitanje šta bi uradio ako bi u subotu kao fudbaler trebalo da igra derbi, i onda neko zatražio da odloži utakmicu, Ćurčić odgovara:

“Ne bih igrao, ja ne bih igrao taj derbi. Lično ne bih dolazio u svlačionicu.”

Novi momenti na relaciji derbi-crkva samo su dodatno “ulje na vatru” srpskog fudbala koji je poslednjih decenija doveden do dna raznim finansijskim malverzacijama, navijačkim huliganstvima, uplivom politike i nasiljem na stadionima, zbog čega klubovima i reprezentaciji preti isključenje iz svih takmičenja UEFA-e.

Pantić: Crveni karton za SPC

Milojko Pantić, sportski komentator iz vremena bivše Jugoslavije, šokiran je razvojem događaja.

“Ja sam početkom devdesetih godina pratio onu Crvenu zvezdu, šampiona Evrope i sveta, i taj tim su činili fudbaleri svih nacija i svih veroispovesti. Igrao se derbi i na Uskrs, sećam se… Pa zašto se ne bi igrao i na Lazarevu subotu, to mi stvarno nije jasno?! Ovaj potez Crkve je za crveni karton, za isključenje. Da sam u upravama Crvene zvezde i Partizana ja bih im tako odgovorio. Gospodo, dobili ste crveni karton jer se mešate u ono što nije vaša nadležnost”, kazao je Pantić.

Kako za sada u Partizanu nemaju dilemu, jedina nepoznanica je da li će se, osim fudbalera i trenera Roberta Prosinečkog, na stadionu JNA pojaviti i funkcioneri Crvene zvezde, jer su se neki od njih po novinama hvalili da na Veliku subotu tamo neće biti.

“Iako Crvena zvezda na stadionu Partizana nije domaćin, ja ću izgovoriti sledeću rečenicu: Dobrodošli na stadion JNA pa se sami uverite ko će gde biti”,
rekao je Nikolovski.

Milojko Pantić, koji je u karijeri prenosio nekoliko desetina derbija čuvene velike četvorke, splitskog Hajduka, zagrebačkog Dinama i beogradskog dvojca, kada su se susreti Partizana i Zvezde zvali “svetkovinom fudbala”, kaže da ova situacija samo pokazuje gde je sada domaći fudbal.

“To je nekada bila svetinja, odnosno praznik fudbalskog sporta. A sada je to, kao i sve u našim životima, potpuno otišlo u neku svoju suprotnost. i u sadašnjoj fudbalskoj Super ligi je super samo pivo koje reklamiraju. Inače što se fudbala tiče to je koješta, to je neki drugi sport”, ocenjuje on.

Poznavaoci sporta veruju da će jedino ukoliko loptanje u Srbiji bude odolelo svim iskušenjima možda jednom i derbiji opet biti samo fudbal… Kao nekada kada ih je prenosio legendarni Milojko Pantić:


(YouTube Video: Milojko Pantić prenosi derbi Crvena zvezda – Partizan)
XS
SM
MD
LG