Dostupni linkovi

Da li će crkva na Rumiji biti uklonjena ove godine?


Crkva na Rumiji
Crkva na Rumiji
Crkva koju je prije četiri godine na Rumiju uz pomoć vojnog helikoptera tadašnje države Srbije i Crne Gore postavila Srpska pravoslavna crkva ni u 2009. nije uklonjena, iako je polovinom godine ministar za uređenje prostora i životne sredine Branimir Gvozdenović ponovo najavio da će se to desiti.

Kako do danas ministarstvo nije postupilo po rješenju o uklanjanju crkve koje je samo donijelo, pitali smo predstavnike dijela parlamentarnih stranaka i CPC da li očekuju da će crkva ostati na Rumiji i u 2010. godini.

U manjoj članici vladajuće koalicije, Socijaldemokratskoj partiji, kažu da su očekivali da Ministarstvo za uređenje prostora u 2009. postupi po sopstvenom rješenju i ukloni limenu crkvu sa vrha Rumije. Raško Konjević:

"To nije stvar očekivanja, to je stvar primjene zakona. Tako da Socijaldemokratska partija očekuje od svakog ministra u Vladi da primjenjuje zakon, posebno da primjenjuje rješenja koja donosi njegovo ministarstvo."


U SDP-u kažu da je crkva u Crnoj Gori moćna institucija, ali da bi u demokratskom društvu zakon trebalo da bude jači:

Raško Konjević: Ta moć kakva god ona bila i koliko god ona bila ne može da bude jača od zakona i ne može niko, a posebno ne Srpska pravoslavna crkva
"Ta moć kakva god ona bila i koliko god ona bila ne može da bude jača od zakona i ne može niko, a posebno ne Srpska pravoslavna crkva, jer se radi o instituciji koja treba da se bavi drugim stvarima u Crnoj Gori, a ne bespravnom gradnjom kojom, na žalost, ne samo što krši zakon nego i što ugrožava multietnički sklad koji je na teritoriji opštine Bar upravo bio simbolizovan onim što jeste Rumija i što jeste suživot tri vjere i konfesije u Baru."

Ministar za uređenje prostora Branimir Gvozdenović u septembru je rekao da država mora dosljedno da sprovodi zakon, ali nije precizirao kada će crkva biti uklonjena sa Rumije. Gvozdenović je, nakon prijeteći sročene izjave, "spustio loptu", rekavši da niko ne treba da žmuri pred činjenicom da objekat na Rumiji i ukupna situacija u vezi za njegovim postavljanjem i uklanjanjem ima svoju specifičnost.

"Zrele države iskazuju maksimalan stepen strpljenja u ovakvim situacijama, ali to ne treba tumačiti kao neodlučnost državnih organa"
, naveo je tada Gvozdenović.

TRGOVINA VLASTI I SPC


U Novoj srpskoj demokratiji očekuju da će crkva na Rumiji ostati na istom mjestu gdje je i sada, kaže Jovan
U Novoj srpskoj demokratiji tvrde kako bi "eventualno rušenje svetinja bio bi povod za nove podjele".
Vučurović
:

"Vlast u Crnoj Gori, a naročito njene ekstremističke strukture nanijele su mnogo zla Srpskoj pravoslavnoj crkvi i eventualno rušenje svetinja bio bi povod za nove podjele u Crnoj Gori. Mi se ipak nadamo da će razum prevladati i da će crkva ostati na Rumiji. Sve drugo bi bio novi udar na Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod u Crnoj Gori."

Vučurovića smo pitali zašto vlast do danas i pored brojnih najava da će to učiniti nije uklonila crkvu sa Rumije:

"Crnogorska vlast je i inače poznata po neiskrenosti i po neiskrenom pristupu, pa čak i onome što propiše i kaže da će uraditi. Oni su jednostavno politički kalkulanti i odnose se prema politici kao prema nečemu što se dešava iz dana u dan, a nešto ima neki kontinuitet. Tako da se oni vode kalkulacijama, a ne nekom smišljenom politikom."
Iz Crnogorske pravoslavne crkve optužuju Srpsku pravoslavnu ckrvu i dio državne administracije da "krčme" crkveno-narodnu imovinu, stičući zajedničku nezakonitu zaradu.


I predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić iz svog ugla govori da vlast kalkuliše u vezi sa slučajem crkve na Rumiji. Vučinić smatra da je po srijedi trgovina između Srpske pravoslavne crkve i crnogorske vlasti:

"Zato dio nje sarađuje sa praosvećenim Amfilohijem i to iz dva razloga. Prvi je politički, jer praosvećen uživa povjerenje srpske javnosti, pa je s toga i koristan kao politički partner, a drugi mnogo važniji razlog je jer raspolaže cijelom crkveno narodnom imovinom koju krčmi sa dijelom državne administracije stičući zajedničku nezakonitu zaradu na imovinu koju je crnogorski narod s mukom sticao stoljećima . Zato do sada nije postojao koncenzus da se crkva na Rumiji skloni, a tek od sada sigurno neće moći da se skloni."


Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije je poručio da će metalna crkva na Rumiji opstati na tom mjestu i pored toga što je mnogi, kako je rekao, neodoljivo mrze. Amfilohije je rekao i da je crkva na Rumiji podignuta sa velikom ljubavi zato je i tolika mržnja prema tom hramu.

"Pogledajte, do danas ta mržnja ne utoljava", rekao je mitropolit Amfilohije.

Metalna crkva na Rumiji iznad Bara postavljena je prije četiri godine helikopterom vojske tadašnje Srbije i Crne Gore.
XS
SM
MD
LG