Dostupni linkovi

Pravoslavna crkva niče pored dvije masovne grobnice


Temelji za pravoslavnu crkvu u naselju Budak
Temelji za pravoslavnu crkvu u naselju Budak
Na privatnom posjedu porodice Ilić, u naselju Budak kod Potočara, započeta je izgradnja pravoslavne crkve. Za ovaj objekat na vrijeme nije pribavljena građevinska dozvola, pa su reagovali opština, ali i mještani ovog naselja.

Crkva se gradi u neposrednoj blizini lokacije gdje su otkrivene dvije masovne grobnice i nedaleko od Memorijalnog centra.

Izgradnja pravoslavne crkve u blizini Memorijalnog centra Potočari čista je provokacija, smatraju mještani Budaka.

Opštini Srebrenica uputili su peticiju i radovi na ovom objektu privremeno su obustavljeni.
Duraković: Crkva bi bila udaljena nekih 30 metara od lokacije dvije masovne grobnice. Uz sva uvažavanja vjere kao načina izražavanja poštovanja prema Bogu bilo kojeg naroda, nije u redu.

„Radi se o lokaciji koja je vrlo senzibilna. Radi se o lokacije dvije masovne grobnice - Budak 1 i Budak 2. Crkva bi bila udaljena nekih 30 metara od te lokacije. Uz sva uvažavanja vjere kao načina izražavanja poštovanja prema Bogu bilo kojeg naroda, nije u redu. Smatram kada se izgradi taj objekat biće vidljiv sa područja Memorijalnog centra, što je vrlo ozbiljan i dubok problem. Da li je to namjerno, da li se to radi zaista što postoji potreba? Ja mislim da ne postoji jer tu niko od srpskog stanovništva ne živi, osim ova jedna porodica koja ima taj posjed tu. Složio bih se da taj crkveni objekat, odnosno crkva treba biti na Žutom Mostu, treba se naći lokacija i trebamo svi zajedno učestvovati da ti ljudi, a mnogo ih je, koji žive na Žutom Mostu imaju mjesto gdje će se moliti Bogu. Na ovakav način sigurno neće biti dobro nikome“, smatra Ćamil Duraković, zamjenik načelnika opštine Srebrenica.

Ništa protiv vjerskog objekta

Opština je bila spremna da učestvuje u kupovini zemljišta i gradnji crkvenog objekta, ali na drugoj lokaciji. To nije prihvaćeno. Negodovanje izražavaju i građani Potočara.

“Počeli su ovdje crkvu praviti niže nas. I eto, vjerujte mi, ove provokacije što mi majke Srebrenice preživljavamo, niko ne bi mogao podnijeti, ovakve provokacije kroz koje prolaze majke Srebrenice. Vjerujte da ova crkva ne znači nikome ovdje. To je neki prkos što oni rade da bi se to zlo više širilo“,
kaže povratnica Mejra Đogaz.
Forenzičari rade na ekshumaciji tijela iz masovne grobnice u mjestu Budak, jul 2007.

“Narod kao narod - ne pita se ništa. Oni su počeli raditi tu crkvu. Nije se niko bunio osim, valjda, gore u opštini neko. Nego nam je samo što je pored same grobnice napravljena. Nije ni 20 metara odmaknuta. A bogomolja kao bogomolja - nisam protiv bogomolje. Ali da su bar odmakli malo dole. Imali su prostora“, kaže Hasan Alić, povratnik u Dugo Polje.

O ovom slučaju obaviješteni su OHR, Američka ambasada i Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine, ali odgovora još nema, kaže Duraković.

“Prije nego što je došlo do toga, načelnik opštine je pokušao obaviti razgovor sa porodicom Ilić i mi smo nudili lokaciju na Žutom Mostu gdje je koncentracija srpskog stanovništva mnogo veća nego što je to na Budaku. Međutim, to nije prihvaćeno. Općina je bila spremna da učestvuje kako u kupovini novog zemljišta, tako i u samoj gradnji crkvenog objekta. Međutim, nije bilo razumijevanja. Oni su počeli to samoinicijativno raditi. Mi smo uputili dopis Međureligijskom vijeću BiH, OHR-u i Američkoj ambasadi. Posljednje što ja znam jeste da su predstavnici Američke ambasade kontaktirali Srpsku pravoslavnu crkvu, pa čak i u Beogradu. Neki su razgovori i pregovori počeli u vezi s tim. Još niko oficijelno nama ništa nije javio. Mi imamo jedan gorući problem jer ne znamo šta će uslijediti poslije izdavanja građevinske dozvole. Ne znamo kako će reagovati Bošnjaci u Mjesnoj zajednici Potočari. Mi smo upozorili na vrijeme, poslali određene dopise na vrijeme. Po meni nije korektno da Međureligijsko vijeće BiH nije do sada zasjedalo u vezi s tim. Sve posljedice koje će uslijediti poslije toga snosićemo svi zajedno. Prije svega, niko nema ništa protiv gradnje vjerskog objekta“,
navodi Duraković.
XS
SM
MD
LG