Dostupni linkovi

Potpredsjednica Argentine izbjegla atentat


Muškarac uperio pištolj u potpredsjednicu Argentine Cristinu Fernandez de Kirchner, bez ispaljenog metka, na ulazu u kuću Fernandeza de Kirchnera u Buenos Airesu, Argentina, 1. septembra 2022. na ovoj fotografiji snimljenoj sa videa.

Potpredsjednica Argentine za dlaku je izbjegla atentat nakon što se oružje naoružanog muškarca zaglavilo dok je ciljao na nju.

Cristina Fernandez de Kirchner je pozdravljala pristalice ispred svoje kuće kada je muškarac izašao iz gomile i uperio joj pištolj u lice.

Predsjednik Alberto Fernandez rekao je da je pištolj bio napunjen sa pet metaka, ali nije opalio kada je pritisnuo okidač.

De Kirchner je u jeku suđenja za korupciju i vraćala se sa suda. Ona poriče optužbe.

Policija je saopštila da je napadač, kojeg su lokalni mediji identifikovali kao 35-godišnjeg Brazilca, priveden. Pokušavaju da utvrde motiv napada.

Obraćajući se naciji kasno u četvrtak uveče, Fernandez je rekao: "Cristina je ostala živa jer iz razloga koji još nisu tehnički potvrđeni, pištolj koji je sadržavao pet metaka nije opalio".

U nastavku je osudio napadača i rekao da je pokušaj ubistva de Kirchner jedan od "najozbiljnijih" incidenata otkako se zemlja vratila demokratiji 1983. godine.

"Možemo se ne slagati, možemo imati duboka neslaganja, ali govor mržnje se ne može održati jer rađa nasilje i nema šanse da nasilje koegzistira s demokratijom", rekao je Fernandez.

Također je u petak proglasio državni praznik kako bi Argentincima dao vremena da se "izraze u odbrani života, demokratije i solidarnosti s našim potpredsjednikom".

Na snimku objavljenom u lokalnim medijima vidi se kako muškarac cilja pištoljem nekoliko centimetara od njene glave i čini se da pokušava pucati. Zatim spušta glavu, ali bez ispaljenog metka.

U drugom videu objavljenom na društvenim mrežama, izgleda da ljudi u gomili pokušavaju blokirati de Kirchner od osumnjičenog napadača.

Argentinski ministar ekonomije Sergio Massa nazvao je pokušaj pucnjave "pokušajem atentata".

"Kada mržnja i nasilje prevladaju nad debatom, društva su uništena i nastaju situacije poput ove: pokušaj atentata", rekao je on u tvitu.

Glasnogovornik policije ranije je rekao agenciji Reuters da je oružje pronađeno nekoliko metara od mjesta događaja nakon što je muškarac uhapšen.

Poslednjih dana stotine demonstranata okupilo se u znak podrške ispred kuće 69-godišnjakinje u glavnom gradu dok je suđenje u toku.

De Kirchner optužena je za prevaru države i za prevaru dodjele ugovora za javne radove u svom uporištu u Patagoniji dok je bila predsjednica između 2007. i 2015. godine.

Ako bude osuđena na suđenju, tužioci su tražili da se suoči sa 12 godina zatvora i doživotnom zabranom bavljenja politikom.

Međutim, de Kirchner je predsjednica Senata i stoga uživa poslanički imunitet. Ne bi bila zatvorena osim ako njenu kaznu ne ratifikuje Vrhovni sud zemlje, ili ako izgubi mjesto u Senatu na sljedećim izborima krajem 2023. godine.

Kirchner se suočila s brojnim drugim suđenjima za korupciju nakon što je bila predsjednica. Očekuje se da će presuda ovog suđenja trajati nekoliko mjeseci.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG