Dostupni linkovi

UBS razmatra preuzimanje Credit Suisse banke


UBS razmatra preuzimanje Kredit Svisa (Credit Suisse) zbog čega bi švajcarska vlada mogla da ponudi garanciju protiv uključenih rizika, izjavile su za Rojters u subotu, 18. marta, dve osobe upućene u to pitanje.

Oni su naveli da je UBS pod pritiskom švajcarskih vlasti da izvrši preuzimanje. Prema planu, poslovi Kredit Svisa u Švajcarskoj bili bi odvojeni, ističe taj izvor.

UBS i švajcarski finansijski regulator FINMA nisu odgovorili na poziv Rojtersa za komentar.

Regulatori su pozvali Credit Suisse Group da nastavi sa dogovorom sa švajcarskim rivalom UBS-om, pošto je ovaj vikend za ovu banku sa velikim problemima sudbonosan, nakon što su neki njeni konkurentni postali oprezni u poslovanju sa njom.

Glavni finansijski direktor Credit Suisse Diksit Džoši (Dixit Joshi) i njegovi timovi održaće sastanke tokom vikenda kako bi procenili mogućnosti banke, rekli su u petak osobe upoznate sa situacijom.

Ova 167-godišnja banka je najveća institucija pogođena tržišnim previranjima izazvanim kolapsom američkih zajmodavaca banke Silikonske doline i Signature banke tokom protekle nedelje, primoravajući švajcarsku banku da iskoristi 54 milijarde dolara podrške centralne banke.

Osnovan sredinom devetnaestog veka, UBS je najveća švajcarska banka sa tržišnom vrednošću od 60 milijardi švajcarskih franaka (65 milijardi dolara).

Sam UBS je imao svoje burne periode, nakon kritika od strane raznih institucija i javnosti zbog načina na koji je čuvala bankarske tajne i spasavanjea tokom globalne finansijske krize pre više od jedne decenije.

Prošla je kroz nekoliko restrukturiranja, otpuštajući hiljade radnih mesta i smanjila investicionu banku kako bi neutralisala rizika i povećala profit.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG