Dostupni linkovi

SPC i CPC protiv objedinjavanja koje predlaže država


Premijer Igor Lukšić
Premijer Igor Lukšić
Nakon što je prošle godine u Vatikanu poptisala ugovor o uređenju odnosa sa Svetom stolicom, država Crna Gora 30. i 31. januara potpisala je slične ugovore sa Islamskom i Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori.

No, za premijera Igora Lukšića slijedi mnogo teži posao – pregovori sa dvije oštro podijeljene pravoslavne crkve koje su već odbile prijedlog da sa Vladom potpišu jedan ugovor.

Premijer Lukšić je u junu prošle godine potpisao u Vatikanu temeljni ugovor Crne Gore i Svete stolice, kojim se reguliše odnos sa Katoličkom crkvom. Taj ugovor je, kako je tada saopšteno, predstavljao kontinuitet odnosa Crne Gore sa Svetom stolicom, uz podsjećanje na konkordat koji je 1886. godine potpisala knjaževina Crne Gore sa Vatikanom, a kojim je regulisan status Rimokatoličke crkve u Crnoj Gori.

Konkordat s kraja 19. veka koji je potpisala Crna Gora, prvi je akt te vrste koji je prihvatila jedna većinski pravoslavna zemlja.

Premije Igor Lukšić u ponedeljak je potpisao ugovor o uređenju odnosa sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori. Evo kako je reis Rifat Fejzić komentarisao potpisivanje tog ugovora:

"Ovo je nastavak 1905. godine, kada ponovo Islamska zajednica potpisivanjem ovog ugovora dobija svoje mjesto u državi. Ovo je, na kraju krajeva, i zvanično priznanje naše vjere".

Muslimani u Crnoj Gori i formalno-pravno dobili su pravo da svakog petka, tačno u podne, prekinu sa svim aktivnostima i posvete se centralnoj molitvi – Džuma namazu, nose na svim mjestima tradicionalne kape i marame i da se sa njima fotografišu za lična dokumenta, ali i da, preko Mešihata Islamske zajednice (IZ) osnivaju svoje škole, a u javnim ustanovama, vojsci, policiji, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, bolnicama koriste pravo na posebnu halal ishranu.

Nakon islamske, Vlada je u utorak potpisala ugovor o uređenju odnosa i sa Jevrejskom zajednicom u Crnoj Gori.

Amfilohije Radović
Amfilohije Radović
"Iako je naša zajednica u Crnoj Gori malobrojna, mi ovdje živimo bezbjedno. Mi ne moramo da zatvaramo prozore i radnje i kancelarije kada je svaka fudbalska utakmica u Podgorici. Naša djeca u Crnoj Gori idu slobodno u školu. Želim da se to nastavi i u narednih hiljadu godina", kazao je predsjednika Jevrejske zajednice Crne Gore Jaša Alfandari.

Premijeru Igoru Lukšiću sada predstoji mnogo teži posao – pregovori sa dvije oštro podijeljene pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Srpskom i Crnogorskom crkvom.

​Lukšić je predložio dvije opcije.

"Jedna jeste da se razmotri mogućnost sklapanja dva ugovora i druga, koja je meni mnogo bliža, da se ne tretira pravoslavna zajednica u Crnoj Gori kao podijeljena i da se pristupi dijalogu u cilju premošćavanja razlika, da se stvore uslovi da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude objedinjena, jer je to većinska religija u ovoj zemlji", kazao je.

Mitropolija SPC u Crnoj Gori već je odbila ideju o objedinjenim pregovorima uz učešće predstavnika Crnogorske crkve.

Koordinator pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, Velibor Džomić kaže da je dijalog uvijek dobar ali da dijalog sa raščinjenim licima, kako je nazvao sveštenike CPC-a, apsolutno nije moguć.

Džomić naglašava i da će u razgovorima sa Vladom Mitropolija i SPC insistirati da dobije obim prava koji ta crkva već ima u Crnoj Gori.

"Ono što jeste činjenica je da se pravni položaj crkve mora urediti na način na koji se to već praktikuje u Crnoj Gori u istom obimu i sadržaju prava i oko toga samo može biti dijaloga", kaže Džomić.

Proslava Božića CPC
Proslava Božića CPC
O sastanku sa premijerom Crne Gore on dodaje: "Nikakvih najava još nema.Nije problem da se vodi razgovor o uređenju položaja crkve u Crnoj Gori ali je neprihvatljiv dijalog koji će inicirati bilo koja vlada o unutrašnjem uređenju i ustrojstvu crkve"

Predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić ne vidi smisao u namjeri države da sa CPC potpiše ugovor o uređenju odnosa.

"Mi kao crkva ne vidimo nikakvu logiku, niti je razumno da se potpisuje ugovor sa sopstvenom, našom državom jer mi smo njen temelj i postojimo u njoj 800 godina. Ali je posve razumljivo da se potpiše ugovor sa vjerskim zajednicama čiji su centri u drugim državama, u Rimu, Beogradu ili Jerusalimu. Zašto da potpisujete ugovor sa građanima Crne Gore da će da brane i štite svoju državu? To je sasvim prirodno i nema potrebe da se to potpisuje", zaključio je Vučinić.
XS
SM
MD
LG