Dostupni linkovi

U Srbiji skoro 4.000 zaraženih koronom, još petoro preminulo


Kovid bolnica u Srbiji

U poslednja 24 sata na korona virus u Srbiji je bilo pozitivno 3.912 osoba, što je za 600 više nego tokom prethodnog dana, a u istom periodu preminulo je petoro inficiranih, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Prema ovim podacima objavljenim na sajtu COVID19.rs, u poslednja 24 sata testirano je ukupno 13.677- osoba.

Na bolničkom lečenju trenutno je se nalazi 346 osoba, od čega je u kritičnom stanju i na respiratiru ukupno 18 pacijenata.

Od početka epidemije je, prema zvaničnim podacima, od kovid-19 preminulo 16.178 osoba, a registrovano je ukupno 2.063.894 nficiranih.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je 19. jula da se utrostručio broj slučajva kovida u Evropi u poslednjih šest nedelja, i da predstavlja gotovo polovinu svih infekcija na globalnom nivou.


Kako prenosi agencija Beta, epidemiolozi kažu da svet prolazi kroz sedmi talas pandemije, koji se velikim delom objašnjava novim sojevima virusa, poput novih pet podvarijanti omikrona, BA.1 do BA.5 I varijante Kentaur BA.2.75.

Naučnici kažu da se novi podsojevi brže šire zbog dvostruke karakteristike koje imaju, njihove veće zaraznosti i zbog slabljenja imuniteta, odnosno sposobnosti da izbegnu imuni odgovor.

Pored toga, novi skok zaraženih se može objasniti opuštanjem mera zaštite, ali i padom imuniteta ljudi.

XS
SM
MD
LG