Dostupni linkovi

Srbija pooštrava mere ulaska za putnike iz Afrike


Proveravanje COVID propusnica u Beogradu, 17. novembar 2021.
Proveravanje COVID propusnica u Beogradu, 17. novembar 2021.

Krizni štab za borbu protiv COVID-19 Srbije odlučio je da se uvedu rigoroznije mere prilikom ulaska u zemlju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea, saopšteno je 1. decembra nakon sednice tog tela u Beogradu.

Darija Kisić Tešavčević, članica Kriznog štaba, rekla je da Srbija nema direktne avio-linije sa tim državama, ali da će putnici sa drugih letova iz tih zemalja biti kontrolisani.

“Oni će na aerodromu u Beogradu raditi PCR test. U slučaju da su negativni biće u karantinu 14 dana u mestu prebivališta. Nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test”, navela je Tepavčević.

Ona je dodala da će putnici koji su pozitivni biti prebačeni u COVID ambulantu ili bolnicu.

“Nema sumnje da će i novi omikron soj korona virusa doći kod nas. Zato i dalje važe sve mere prevencije”, rekla je Tepavčević.

Krizni štab doneo je odluku da se školski raspust ne pomera i da će biti od 31. decembra do 24. januara. Nakon ove sednice saopšteno je da je prvom dozom vakcinisano 57 odsto punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećom 30 odsto.

XS
SM
MD
LG