Dostupni linkovi

Čeka se finalna odluka za COVID-19 propusnice u Srbiji


Red ispred COVID-19 ambulante u Beogradu, 22. septembar 2021.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je da su COVID-19 propusnice "na stolu", da se o njima razgovara i da se čeka finalna odluka.

"To znači da se bira najbolji model šta će obuhvatiti COVID1-19 propusnice. Da li su samo one tri stvari o kojima se govori - noćni klubovi, barovi, kafići ili će biti još nešto dodatno. Poenta je da se odabere ono što će najbolje uticati na uspostavljanje kontrole nad epidemijom", rekao je Đerlek za Radio televiziju Srbije (RTS).

Očekuje se da se Krizni štab Srbije za borbu protiv korona virusa sastane ove sedmice, ali nema termina sednice, a Đerlek je rekao da zakazivanje sednice Kriznog štaba nije u njegovoj nadležnosti. Dodao je da se prati šta se dešava u drugim evropskim zemljama i u kojim slučajevima se uvode COVID-19 propusnice, i da će biti preuzeto samo ono što je "kvalitetno" i u skladu sa Ustavom Srbije.

Prema njegovim rečima, istraživanja u Srbiji pokazuju da nevakcinisani čine skoro 80 odsto hospitalizovanih i 95 odsto na respiratorima.

Kako je rekao, "postoj mali pomak u broju datih doza vakcine, ali je daleko od željenog broja i kolektivnog imuniteta".

"Trenutno imamo oko 3.035.000 datih prvih doza, što se tiče treće doze oko 502.000", podaci su koje je izneo državni sekretar.

"Stanje u sredinama gde je najmanje vakcinisanih ostalo je takvo. To su Tutin, Novi pazar, Lajkovac i još neke manje sredine", naveo je Đerlek.

On je rekao i da doktore naročito plaši da zimi ne dođe do "sudara gripa i COVID-19 infekcije".

XS
SM
MD
LG