Dostupni linkovi

U Francuskoj protesti i štrajk u školama


Protesti Sindikata prosvetnih radnika Francuske, 13. januar 2022.
Protesti Sindikata prosvetnih radnika Francuske, 13. januar 2022.

Širom Francuske u četvrtak, 20. januara, biće organizovani protestni skupovi i štrajkovi u školama na poziv sindikata koji smatraju da je nedovoljna obećana pomoć vlade u borbi protiv korona virusa u školama.

Kako je preneo radio Frans enfo (France Info), pariska prefektura nije odobrila skupove u glavnom gradu, a obrazloženjem da ih sindikati nisu na vreme prijavili.

Osam francuskih sindikata prosvetnih radnika je, posle prošlonedeljne velike mobilizacije, pozvalo na nove štrajkove 20. januara, kao i narednog četvrtka, 27. januara.

Sindikat CGT ocenio je kao neprihvatljivu odluku prefekture, dok je drugi sindikat pozvao na skup ispred Ministarstva prosvete i obrazovanja.

Francuski mediji su ranije preneli da se škole suočavaju sa problemom velikog broja đaka zaraženih korona virusom kao i inficiranim prosvetnim radnicima kojima nije obezbeđena zamena. Zbog toga mnogi učenici ne pohađaju nastavu.

Traži se ostavka ministra prosvete

Na meti kritika je nadležni ministar Žan-Mišel Blanker (Jean-Michel Blanquer) koji je nove sanitarne mere najavio dok je bio na odmoru na Ibici, što su prosvetni radnici ocenili kao neodgovorno ponašanje.

Blanker se pravdao da nije prekršio pravila i da se ništa ne bi promenilo da je izjavu dao u Parizu. O mogućoj ostavci koju traži i deo opozicije, Blanker je odgovorio da treba ostati hladne glave i da protivnici samo traže neku grešku.

Predstavnica sindikata SNES-FSU Sofi Venetite (Sophie Venetitay) izjavila je nedavno da je njihov cilj "učiniti vidljivom činjenicu da ima još mnogo pitanja koja treba rešiti".

"Štrajk osoblja i svih aktera u obrazovnoj zajednici može da ima veliki uticaj", navela je ona.

Prema navodima sindikata, prošle nedelje je štrajkovalo 75 odsto prosvetnih radnika u obdaništima i osnovnim školama, dok su vlasti navele da je u osnovnim školama štrajkovalo 38,5 odsto profesora.

Do štrajkova dolazi nepuna tri meseca pre prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj zakazanog za 10. april.

Deo opozicije je zatražio smenu Blankera i kritikovao rad predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji je, i pored tih kritika, u anketama, favorit na izborima iako se još nije zvanično kandidovao.

Francuska je sredinom januaru zabeležila rekordan broj zaraženih u jednom danu, više od 360.000, no taj broj se smanjuje i 20. januara je zabeleženo, prema podacima univerziteta Johns Hopkins, oko pet hiljada novih slučajeva.

U Francuskoj je vakcinisano 75,78 odsto stanovništva.

XS
SM
MD
LG