Dostupni linkovi

WHO: Više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva od COVID u Evropi


Putnik na aerodromu u Briselu prolazi pored plakata na kojem piše: "Čuvajte se. Sigurno putujte", 15, juni 2020.
Putnik na aerodromu u Briselu prolazi pored plakata na kojem piše: "Čuvajte se. Sigurno putujte", 15, juni 2020.

Od početka pandemije u martu 2020. u Evropi je zabilježeno više od 60 miliona slučajeva zaraze. Ovaj broj poredstavlja oko 30 posto svih registrovanih slučajeva u svijetu, saopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Regionalna kancelarija WHO za Evropu pozvala je na veće angažovanje u kampanji vakcinacije protiv COVID-19, ističući velike razlike u snabdijevanju vakcinama zemalja.

„Sveukupna stopa vakcinacije uveliko varira između država članica u evropskoj regiji WHO-a i niska je među prioritetnim grupama stanovništva, poput starijih od 60 godina, zdravstvenih radnika, ljudi koji žive u ustanovama za dugotrajnu njegu i onih sa hroničnim bolestima", navela je regionalna direktorica WHO -a za hitna pitanja Dorit Nitzan.

Ipak, stope vakcinacije u Evropi su među najvišim u svijetu.

Nitzan je pozvala na vakcinaciju osjetljivih grupa.

"Kako se vakcine pokazale efikasnima u sprječavanju težeg oblika bolesti i smrti, više slučajeva u ovim prioritetnim grupama značit će više hospitalizacija i smrti. Zato moramo hitno vakcinisati sve prioritetne grupe".

U evropskoj regiji zabilježeno je više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva povezanih s COVID-19.

Globalno, prema podacima SZO -a, do sada je broj žrtava 4,2 miliona.

Evropski region SZO pokriva 50 zemalja, uključujući Rusiju, Ukrajinu, Tursku i druge.

Čak i unutar Europske unije postoje nejednakosti u opskrbi vakcinama. Zemlje poput Bugarske i Rumunije znatno zaostaju za ostalim državama članicama

XS
SM
MD
LG