Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Plan za "hapšenje u paketu"?


Dragan Čović, Foto: Midhat Poturović

"Tajni plan hapšenja političara u BiH", naslov je teksta u kojem "Večernji list BiH" tvrdi da bh. sigurnosne službe i dio međunarodne zajednice planiraju hapšenje premijera RS Milorada Dodika, predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i potpredsjednika SDA BiH Bakira Izetbegovića. Čović je potvrdio kako su i do njega stigle informacije da bi trebao biti uhapšen u paketu "s Dodikom i Izetbegovićem".

O navodnom hapšenju potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića i prvog čovjeka HDZ BiH Dragana Čovića, a prema tajnom planu o njihovoj eliminaciji s političke scene, pravosudne i sigurnosne strukture u BiH nemaju nikakvih informacija.

No, Dragan Čović kaže kako je obaviješten da će biti lišen slobode:

“Ja ću vam kazati da sam tu informaciju dobio iz dva različita izvora, sa vrlo visoke razine, što opet govori samo o sebi. Kazano mi je na moje pitanje, pa zar je moguće da neko još tako budalasto razmišlja u ovoj državi, jer ako me neko treba, samo me treba zovnuti i ja ću doći bilo gdje, pa kazati šta mislim o bilo kojem pitanju. Rečeno mi je da ja trebam poslužiti kao nekakav balans u jednoj varijanti za gospodina Izetbegovića, u drugoj varijanti za gospodina Dodika ili ne znam ni ja koga u trećoj varijanti. Ja vam moram kazati iskreno da je to bilo, prema informacijama koje su došle do mene, krajnje ozbiljno.”


Milorad Dodik
Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, koji je i pokrenuo priču, pozivajući se na najeminentnije izvore također tvrdi kako je hapšenje Izetbegovića i Čovića u Federaciji potreban balans kako bi se bez većih potresa iz RS uklonio Milorad Dodik:

„Potvrda, makar za Večernji list, stigla je iz najvišega vrha i obavještajnih službi obavještajnih agencija i nekih pravosudnih institucija itd. Cijelu priču ja bih je stavio u kontekst onoga što se pokrenulo vezano za istragu oko gradnje objekta za kojeg se čulo da postoje određene nepravilnosti u Republici Srpskoj i Banjaluci, i kada je postalo posve jasno da bi situacija mogla postati nabrijana u RS i odgovor iz Republike Srpske postati presnažan, onda se počelo razmišljati, makar smo mi dobili takve apsolutno pouzdane informacije, da se mora tražiti balans iz Federacije, kako bi se progutalo najveću ribu, u ovom slučaju to je Milorad Dodik.“

Predsjednik parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije i član Komisije za odbranu i sigurnost Mirko Okolić smatra kako je ovakvo balansiranje neprihvatljivo:

Bakir Izetbegović, Foto: Midhat Poturović
„Hapsiti nekoga po principu pariteta, to je sasvim suludo. Onda možete misliti u kakvom je stanju naše pravosuđe i tužilaštvo, ako se na takav način neko hapsi. Hapsiti treba svakoga ko se ogriješio o zakon i to je jedini razlog zbog čega se može i treba hapsiti, a ne zbog toga da bi se držao nekakav balans ili paritet ili zbog toga da bi se održavala nekakva politička klima ili sticali neki novi uslovi za nekakvu političku klimu.“

S obzirom da se list poziva na izvore u bošnjačkim obavještajnim službama, a BiH ima samo jednu obavještajno-sigurnosnu agenciju, pojavljuje se i ozbiljna sumnja u postojanje paralelnih struktura u državi. Mirko Okolić:

„U svakom slučaju to nije dobro za Bosnu i Hercegovinu da postoji paralelizam. Relevantni podaci bi trebalo da budu od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, međutim, ja nisam siguran da su oni toliko neprofesionalni da jednu tako neozbiljnu stvar iznose u javnosti, jer je sve do momenta hapšenja to u operativnom postupku. Dok je u operativnom postupku, ne može se davati nikakvo saopštenje, jer će se dovesti u pitanje postupak. Malo mi to zvuči nelogično. To „prema provjerenim podacima“ - mi više zvuči samo kao da bi se javnost uvjerila da je to iz nekakvih povjerljivih izvora.“


I dok Večernji list, navodi kako je zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH Dragan Lukač već dobio nalog za privođenje Izetbegovića, te čeka potvrdu i za Čovića, u SIPA-i kažu kako nemaju nikakav komentar. I u Ministarstvu pravde BiH rečeno je kako se ne bave ovim pitanjem, te da nisu u toku s istragama ove vrste, jednako kao ni Tužilaštvo BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH .
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

  • 16x9 Image

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG