Dostupni linkovi

Čović preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH


Dragan Čović
Dragan Čović

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u narednih osam mjeseci, koliko će biti prvi među trojicom, kazao je da će se fokusirati na bolju saradnju sa susjedima, a u BiH svoje aktivnosti će usmjeriti na što hitnije usvajanje reformi i stvaranja ambijenta za kvalitetniji život građana. Osim toga na prvoj press konferenciji od kako je preuzeo predsjedavanje od Mladena Ivanića, Čović je govorio i o posjeti Beogradu, izgradnji Pelješkog mosta, referendumu u RS, preustroju države i mnogim drugim aktuelnim pitanjima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će u narednih desetak dana biti usvojen reformski paket u BiH.

"Ne vidim razloga da se neko po tom pitanju osjeća kao opozicija. Svima nam je isti cilj, BiH u euroatlanskim integracijama. A da bismo to postigli ja ću narednih dana razgovarati sa svim političkim akterima na svim razinama vlasti, jer jedino usvajanjem reformskog paketa ovu zemlju možemo povući naprijed", kaže Čović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiHnapominje da je jedan od prvih zadataka usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH, te mogući preustroj FBiH.

''Izborni zakon možemo usvojiti do kraja godine. Ključ Izbornog zakona je u Federaciji BiH i ne vidim rauzlofga da mi to ne usvojimo do kraja godine, jer iduće godine idu lokalni izbori, koje nećemo moći organizirati bez tih izmjena. A što se tiče preustroja Federacije ja sam više puta govorio da u ovako organiziranoj državi ja ne vidim mogućnosti ni načina da se bavimo stvarnim problemima građana ove zemlje.''

Jedan od prioriteta tokom njegovog predsedavanja Predsjedništvom je i bolji odnos sa susjedima. U tom kontekstu je kaže i planirana posjeta Srbiji na poziv premijera Aleksandra Vučića.

''Za napad na premijera Vučića u Srebrenici kao domaćini odgovorni smo svi koji smo tamo bili iz izvršne i zakonodavne vlasti, jer smo ga trebali do kraja pratiti kao gosta ove države. Zbog toga smo i dogovorili ad hoc da odmah odemo kod njega da pokušamo na taj način ispraviti propuste. Siguran sam da će posjeta doprinijeti samo smirivanju strasti u BiH. Istina biće uvijek onih koji će iz toga tražiti neka druga rješenja, ja ih ne vidim na takav način. BiH i naši susjedi ne mogu profitirati na bilo kakvom sukobu unutar BiH ili sa Bosnom i Hercegovinom, bez obzira o kojem susjedu je riječ, bila to Srbija, Hrvatska, Crna Gora. Ste strane, to ću i kazati kad budem u Beogradu, ono što nam se desilo u Srebrenici bude nova šansa ne za nove sukobe nego za realno sagledavanje i problema iz prošlosti i stvaranje šanse za efikasniju i bolju budućnost.''

Kada je riječ o najavama početka gradnje Pelješkog mosta u susjednoj Hrvatskoj, Čović smatra da na taj potez treba gledati kao na priliku za bolje povezivanje sa susjedima.

''Ja mislim da taj dio energetske i prometne infrastrukture, jer to je jedan takav čvor, i kada su u pitanju plovni kanali, željeznički i cestovni koridor, ako na pravi način pristupimo tome, a ne politikantski sa tri ili pet politika iz BiH mislim da povezivanje sa tim mrežama može biti višesteruko korisno za Bosnu i Hercegovinu.''

O referendumu u RS Čović kaže da je razgovarao sa čelnicima tog entiteta, no ne bi iznosio nikakav kritički stav o tome, osim što je ocijenio da to ovu zemlju ipak vraća unazad.

''Kad smo se god bavili sami sobom drugi je profitirao mi smo nazadovali. Pa i priča o referendumu nas definitivno vraća unazad realno. Pitanje je dokle ćemo stalno ići tim putem da stalno iznosimo probleme kako bi se bavili sami sobom. Moj zadatak je nešto drugo; tražiti mogućnost da oni koji okreću glave sjednu i popiju kavu sa neistomišljenicima i da se traže rješenja za kvalitetniji život u ovoj zemlji.''

Čović je najavio i skoro formiranje nove federalne vlade, odnosno zamjenu ministara iz DF-a ministrima neke druge stranke.

XS
SM
MD
LG