Dostupni linkovi

Dragan Čović: BiH neće nikada biti unitarna i građanska 


Dragan Čović

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović izjavio je u ponedjeljak, 24. maja da BiH nikada neće biti unitarna, ni građanska država.

Ovo je izjavio na petom saboru Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Mostaru, te izrazio očekivanje da će se do kraja godine izmijeniti Izborni zakon kako bi se zaštitila prava Hrvata.

“Bosna i Hercegovina nikad neće biti unitarna država. Neće biti ni građanska, na način kako to netko smišlja i želi provesti kroz dominaciju nad drugim”, rekao je Čović.

Prema Čovićevim riječima, u BiH su prava građana ostvarena s mogućnošću biranja predstavnika kroz općinska i gradska vijeća te zastupničke domove i županijske skupštine, dok Predsjedništvo BiH i gornji, nacionalno koncipirani domovi naroda postoje postoje kako bi se kroz njih zaštitila prava konstitutivnih naroda.

“Oko toga se ne pregovara”, kazao je Čović i dodao kako je neophodno izmijeniti Izborni zakon kako bi Hrvati mogli birati svoje predstavnike u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

“Legitimno predstavljanje i naša prava kao konstitutivnog naroda nam nitko ne može i neće uskratiti u našoj domovini”, dodao je Čović, te kazao da sev presude Evropskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnoga suda BiH, mogu se provesti kroz formiranje dvije izborne jedinice u bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH.

Hrvatski politički predstavnici upozoravali su kako su Bošnjaci u tri navrata Hrvatima nametnuli člana Predsjedništva BiH, ali i dio izaslanika u Domu naroda Federacije BiH.

Presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu odnose se na mogućnost da se i predstavnici manjina kandidiraju za vodeće pozicije u državi, dok je Ustavni sud BiH naložio da se osigura legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda u BiH bez preglasavanja od brojčano većih zajednica.

Specijalni predstavnik i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler kazao je 21. maja da će u promjene Izbornog zakona morati biti implementirane presude Evopskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda, te da će za tako nešto biti potrebna i dvotrećinska većina u Parlamentu BiH.

Za EU je, kazao je Sattler, važno osigurati implementaciju presuda jer svi građani BiH imaju pravo a biraju i budu birani, a zbog čega je vrlo jasno, naglašava, da se u izbore predviđene za narednu godinu ne mogu održati s ovakvim izbornim sistemom.

Parlamentarna skupština BiH konstituisala je 11. maja Interesornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH. U grupu je imenovan po jedan predstavnik svakog kluba poslanika u Predstavničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Vijeća ministara BiH.

Izmjena izbornog zakona u BiH jedan je od 14 prioritetnih uslova u Mišljenju Evropske komisije koje država mora ispuniti prije početka pregovora o članstvu.

XS
SM
MD
LG