Dostupni linkovi

Curiosity sa Marsa poslao prvu panoramsku sliku u boji


Panoramska slika poslata sa Marsa
Robotsko vozilo Curiosity američke svemirske agencije NASA u četvrtak uveče je sa Marsa poslalo prvu panoramsku kolor fotografiju kratera Gejl, u koji se ta sonda spustila.

Od slijetanja na Mars u nedjelju uveče, sonda je na Zemlju poslala nekoliko fotografija, ali do sada crno-bijelih i slabije rezolucije, i jedan video snimak slabijeg kvaliteta koji prikazuje posljednjih nekoliko minuta same operacije spuštanja robota.

Robot je tek nedavno podigao svoj centralni stub, na kojem se nalazi kvalitetnija 34-milimetarska kamera koja će naučnicima NASA-e omogućiti bolji pogled na okolinu, prenijela je agencija AP.

Na sajtu NASA-e objavljeno je da je panoramska mozaik-fotografija sačinjena od 130 slika, od kojih svaka ima rezoluciju 144 sa 144 piksela, a izabrani pojedini dijelovi panoramske fotografije, koji imaju rezoluciju 1.200 sa 1.200 piksela, biće na zemlju poslati kasnije.

Navodi se da su fotografije prilikom izrade dodatno osvijetljene, pošto na Mars stiže svega polovina sunčeve svjetlosti od one koju dobija planeta Zemlja, a slike su po marsovskom vremenu napravljene kasno popodne.

"Curiosity" naredne dvije godine na Marsu ima misiju da slika okolinu, prikuplja i analizira uzorke tla, kako bi se ustanovilo da li su u krateru Gejl nekada postojali uslovi za razvoj mikroskopskih organizama.

Robotsko vozilo sa šest točkova je veličine malog automobila i teško 900 kilograma. Misija robota košta oko 2,5 milijarde dolara i najskuplja je misija istraživanja Marsa do sada.

(VIDEO: Slijetanje Curiositya na Mars)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG