Dostupni linkovi

Curiosity poslao fotografije drevnog korita rijeke


NASA-ino vozilo Curiosity je na Marsu provelo samo sedam sedmica, ali je već pronašlo dokaze o postojanju vode na toj planeti u prošlosti. Robot je poslao fotografije klasičnih konglomerata, stijena sastavljenih od šljunka i pijeska.

Naučnici kažu da veličina i oblik ovog kamenja pokazuju da je ono nekada davno erodiralo u vodi. Oni vjeruju da je Curiosity pronašao mrežu drevnih riječnih korita.

Vjeruje se da je ovo kamenje na ovu lokaciju stiglo prije nekoliko milijardi godina, ali i da su rijeke postojale na površini Marsa duži period poslije toga.

Sateliti su često na površini Marsa fotografisali kanale koji su usječeni nekom vrstom protjecanja tekućine. Curiosity je igrom slučaja prošao pored jednog takvog korita prepunog kamenja. Curiosity je fotografisao jedan kamen debljine 10-15 centimetara.

Naučnici sada proučavaju fotografije kamenja. Veličina i oblici kamenja će dati relativno precizne naznake i procjene o brzini i dužini riječnog toka.

Fotografije koje su ranije napravljene iz orbite su davale naznake da je u prošlosti tuda protjecala voda. Konglomerati koje je pronašao Curiosity podržavaju tu hipotezu, prenosi BBC.

Naučnici su uzbuđeni i zbog istraživanja hemijskog sastava kamenja, jer će to dati uvid u osobine vode, kao što je njena pH vrijednost.

Curiostiy se trenutno kreće prema lokaciji nazvanoj Glenelg, gdje naučnici vjeruju da se nalazi kamenje najpodobnije za izučavanje.
XS
SM
MD
LG