Dostupni linkovi

Pokretanje krivičnog postupka protiv Ćosića i Lilića?


Dobrica Ćosić i Zoran Lilić

Član bosanskohercegovačkog Predsjedništva Željko Komšić uputio je u četvrtak zahtjev Tužilaštvu BiH za pokretanje krivičnog postupka i raspisivanje međunarodne Interpolove potjernice za bivšim predsjednicima Savezne Republike Jugoslavije, Dobricom Ćosićem i Zoranom Lilićem, saopšteno je kasno sinoć iz Komšićevog kabineta.

U saopštenju se navodi da je Dobrica Ćosić kao predsjednik Savezne Republike Jugoslavije od 15. juna 1992. godine do 1. juna 1993. godine obavljao dužnost predsjednika SRJ i glavnokomandujućeg oružanih snaga te zemlje, te je bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama koje su njemu podređene oružane snage SRJ sprovodile na teritoriji BiH.

Takođe, zahtjev je upućen i za pokretanje istrage i raspisivanje međunarodne potjernice protiv Zorana Lilića, bivšeg predsjednika SRJ koji je tu dužnost obavljao u periodu od 25. juna 1993. godine do 23. jula 1997. godine, koji je kao glavnokomandujući oružanih snaga SRJ bio upućen i rukovodio aktivnostima i akcijama koje su njemu podređene oružane snage provodile na teritoriji BiH do potpisivanja Daytonskog porazuma.

Pored ova dva, u pripremi je i podnošenje krivčnih prijava i protiv drugih visokih dužnosnika bivše SRJ za koje postoje osnovi sumnje da su počinili najteža krivična djela protiv integriteta BiH, protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodim pravom, u periodu od 1992. do 1995. godine, kaže se u saopštenju.

Prve reakcije iz Beograda: Ničim zasluženi Ćosić "ušuškan u miru"


Na vest o zahtevu Komšića za pokretanje krivičnog postupka i raspisivanje međunarodne Interpolove poternice za bivšim predsednicima SRJ Ćosićem i Lilićem, Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa je izjavio sledeće:

"Ćosiću se baš ne da u poslednje vreme. Ja mislim da počinju da stižu računi. Mi smo mislili da je stvar prošla, da smo je zabašurili, kao što kod nas uvek radimo, gurnemo pod tepih i nekako balansiramo po toj neravnoj površini. Medjutim, stvari izlaze na videlo, posledice se vide, traži se odgovornost za to. Po meni je uvodjenje odgovornosti za ono što se dogodilo, jeste jedan od lekova kojima se mogu lečiti traume i postratna nasilja u traumatizovanim društvima, poput Srbije. Meni je drago što se to dogodilo, zato što su se ljudi, koji su bili nesumnjivo odgovorni za sve đto se dogadjalo, ušuškali u svom miru, ničim nezasluženom miru."

Pogledajte komentare (25)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG