Dostupni linkovi

Kolumbijska djeca nađena živa u džungli sedmicama nakon pada aviona


Vojnik i pas sudjeluju u operaciji potrage za djecom koja su preživjela iz aviona Cessna 206 koji se srušio u džungli prije više od dvije sedmice u Caqueti, Kolumbija, 17. maja 2023.
Vojnik i pas sudjeluju u operaciji potrage za djecom koja su preživjela iz aviona Cessna 206 koji se srušio u džungli prije više od dvije sedmice u Caqueti, Kolumbija, 17. maja 2023.

Četvero djece iz domorodačke zajednice u Kolumbiji pronađeno je živo na jugu zemlje više od dvije sedmice nakon što se avion u kojem su putovali srušio u gustu džunglu, rekao je u srijedu predsjednik Kolumbije Gustavo Petro.

Djecu su spasili pripadnici vojske, vatrogasci i službenici civilnog zrakoplovstva u gustoj džungli kolumbijske pokrajine Caqueta.

Avion - Cessna 206 - prevozio je sedam ljudi na ruti između Araracuare u pokrajini Amazonas i San Jose del Guaviarea, grada u pokrajini Guaviare, kada je izdao upozorenje zbog kvara motora u ranim jutarnjim satima 1. maja.

"Nakon mukotrpne potrage naše vojske, pronašli smo živo četvero djece nestale nakon pada aviona u Guaviareu. Radost za zemlju", rekao je Petro u poruci putem Twittera.

Tri odrasle osobe, uključujući pilota, poginule su od posljedica pada, a njihova su tijela pronađena u avionu. Četvero djece u dobi od 13, 9 i 4 godine, kao i 11-mjesečna beba, preživjeli su udar.

Preliminarne informacije vlasti za civilno zrakoplovstvo, koje su koordinirale spasilačke napore, sugeriraju da su djeca pobjegla iz aviona i krenula u prašumu potražiti pomoć.

Spasioci, uz potporu pasa tragača, prethodno su pronašli odbačeno voće koje su djeca jela kako bi preživjela, kao i improvizirana skloništa napravljena od vegetacije iz džungle.

U operacijama spašavanja sudjelovali su avioni i helikopteri kolumbijske vojske i zračnih snaga.

XS
SM
MD
LG