Dostupni linkovi

Collegium musicum, Indigo i izložba zatvorili Grad teatar


Iz predstave "Indigo"
Budvanski Grad tetar zatvoren je koncertom Collegium musicum iz Srbije, predstavom Indigo Branislava Lečića i izložbom fotografija prethodnih 26 godina Festivala.

I dok se čeka na odluku kako će se prošla, a i ova sezona platiti sa milion eura iz kase grada, koji je među najzaduženijim u Crnoj Gori, podsjetićemo na neke programske segmente najskupljeg festivala u regiji.

Bez nekadašnje pompe, raskošnih programa i polemičke kritike, završen je 26. Grad teatar.

Čast da zatvori festival pripala je ostvarenju Indigo, u režiji Branislava Lečića.

"Nisam se bavio režijom dok sam se bavio politikom. To prisustvo političke misli verovatno je obogatilo rediteljsku misao kada se sve završi. Ali nisam direktno želeo vezu između politike i režije. Za ovaj komad me više zainteresovala ta ljudska priča. Tema žene u prostoru, njenog mesta u društvu, to stalno preslišavanje šta je njeno mesto u društvu. Da li da ima uspešnu karijeru, ili da bude žena koja je ostvarena kao majka ili u braku, ili u prijateljstvu. Gde je ta ravnoteža i kako danas da žena sve te zahteve podmiri a da bude zadovoljna, pre svega sobom", navodi Lečić.

Komedija - put u tragediju

Muzički festivalski segment završen je koncertom Collegium musicum iz Srbije.

"Ono što je nas naročito radovalo je što smo uspeli da nađemo jednu crnogorsku kompoziciju, crnogorske kompozitorke Jelisavete Popović koja je u stvari prva kompozitorka u Crnoj Gori i koja je rođena 1854. godine u Kotoru. Ta kompozicija zove se Molitva bogu. Sin Kralja Nikole Petrovića, Mirko koji je rođen 1879, a umro 1918. godine imao je mnogo sklonosti prema muzici i on je na stihove Đure Jakšića napisao pjesmu "Na liparu". Ona je jako lijepa i to je premijera ovdje u Budvi", kaže dirigentica Darinka Matić Marović.

Na Trgu pjesnika ove godine najposjećenije veče je bilo ono sa organizacijom The books of knjige, a najprovokativnije predstavljanje knjige Nacionalizam i jezik, Snježane Kordić iz Hrvatske.

"Ja sam stavila naziv Jezik i nacionalizam, a ne Jezik i politika zato što u ovim državama Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Crnoj Gori nacionalizam je ono šta je aktuelno u posljednjih 20 godina. To se odražava i u tim diskusijama o jeziku", kaže Kordić.

Ovogodišnji festival će se pamtiti po uspostavljanju saradnje sa Dubrovačkim ljetnjim igrama, čija je prošlogodišnja produkcija Kate Kapuralića igrala u Budvi. I prva premijera ovogodišnjeg festivala Krčmarica Mirandolina imala je regionalnu ekipu. Iz Hrvatskog narodnog kazališta Ivan plemeniti Zajc i glumačku postavu iz Hrvatske i Srbije. Reditelj Jug Radivojević kaže:

"Govori nam o našim međuljudskim odnosima na ovim prostorima – koliko smo skloni da svaku onu lepotu koju ne možemo da osvojimo i dobijemo da je uništimo. Takođe, i koliko nismo u stanju da prepoznamo put u tragediju, a ja radeći uglavnom komedije mogu da kažem da je komedija u dobrom delu put u tragediju".

O finansijama ovogodišnjeg festivala se brojke tek sabiraju. Iz gradske kase treba platiti pola miliona za prošlu i pola miliona za ovu godinu.
  • 16x9 Image

    Jasna Vukićević

    Dopisnica RSE od 1999. godine. Sarađivala sa više crnogorskih i regionalnih medija. Po obrazovanju profesorica engleskog jezika i književnosti.

XS
SM
MD
LG