Dostupni linkovi

Coca Cola i Pepsi mijenjaju recept zbog kancerogenosti


Ilustracija
Ilustracija
The Telegraph, prevela: Ena Stevanović

Coca-Cola i Pepsi mijenjaju svoje recepte u Sjedinjenim Državama zbog Kalifornijskog zakona kojim se zahtijeva da pića koja sadrže određenu količinu kancerogenih supstanci imaju upozorenje o riziku od raka.

Kompanije kažu da će se promjena u načinu bojenja ovih pića proširiti SAD-om kako bi se pojednostavio proces proizvodnje. Promjena je već učinjena u pićima koja se prodaju u Kaliforniji. Kompanije još uvijek nisu promijenile recept u Velikoj Britaniji i Europi.

Coca-Cola i Pepsi imaju udio od skoro 90 posto na tržišta pića, kako se navodi u izvještaju Beverage Digesta. Predstavnik grupe Dr Pepper Snapple nije dao komentar na to.

Iz Američke asocijacije za konzumaciju pića koja predstavlja širu industriju kažu da će kompanije koje su članice Asocijacije nastaviti koristiti bojenje karamelom u određenim proizvodima, ali da su prilagodbe učinjene kako bi se proizvodnja uskladila s Kalifornijskim zakonom.

„Potrošači neće primijetiti nikakvu razliku u načim proizvodima i nemaju razloga da budu zabrinuti za svoje zdravstveno stanje,“ stoji u izjavi Asocijacije.

Diana Garza-Ciarlante, predstavnica Coca-Cole je rekla da je kompanija zatražila od dobavljača karamela da modificiraju proces proizvodnje kako bi se smanjila razina kemikalije 4-metilmidazol koja se stvara u procesu kuhanja i čiji tragovi se mogu pronaći u mnogim prehrambenim proizvodima.

„Iako vjerujemo da ne postoji nikakav rizik za zdravlje koji opravdava takve promjene, zamolili smo naše dobavljače da učine ovaj korak kako naši proizvodi ne bi bili predmet naučno neosnovanih upozorenja,“ objasnila je Garza-Giarlante u e-mailu.

Grupa za zaštitu potrošača pod nazivom „Centar za znanost i javni interes“ je u februaru potpisala peticiju sa Američkom administracijom za prehranu i lijekove kako bi se zabranilo bojenje amonijak-sulfatom.

Glasnogovornik Američke administracije za prehranu i lijekove je rekao da se peticija preispituje.

Međutim, on naglašava da bi potrošač morao popiti preko hiljadu limenki gaziranih pića dnevno kako bi dosegao razinu ove kemikalije za koju se smatra da je povezana s pojavom raka.

Američka asocijacija za konzumaciju pića navodi da je Kalifornija dodala ovaj način bojenja na listu karcinogenih supstanci bez provođenja bilo kakvih studija koje bi dokazale da ono uzrokuje rak kod ljudi. Dodaju da je lista zasnovana na jednoj studiji koja je provedena na miševima i štakorima.
XS
SM
MD
LG