Dostupni linkovi

Clintonova traži objavu e-mailova zbog kojih je na udaru republikanaca


Hillary Clinton

Bivša američka državna sekretarka Hillary Clinton, koja ujedno slovi za moguću kandidatkinju demokrata na predsjedničkim izborima 2016., zatražila je od Stejt dipartmenta da javno objavi njenu e-mail prepisku.

Na ovaj se potez odlučila nakon što je kongresni Komitet kojeg vode republikanci, a koji istražuje smrtonosni napad na američki ambasadu u Bengaziju 2012., tražio sudski nalog za pristup e-mail komunikaciji Clintonove.

„Želim da javnost vidi moje e-mailove“, odgovorila je na Twitteru Clinton, kasno u srijedu naveče na poziv republikanaca za sudski nalog za pristup njenoj ličnoj korespodenciji u vrijeme dok je bila američka državna sekretarka (2009 - 2013).

Otkrivanje informacija da je koristila svoj lični e-mail dok je bila državna sekretarka SAD izazvalo je brojne kontroverze, na šta je ona tražila da ih Stejt dipartment odmah objavi.

Tražila sam od Stejta da ih objave. Rekli su da će razmotriti objavljivanje što je prije moguće“, dodala je u tweetu.

Kontroverzu je otvorio kongresni Komitet, kojeg predvode republikanci, a koji istražuje smrtonosni napad na američku ambasadu u Bengaziju 2012., u kojem je ubijen ambasador Christopher Stevens i još troje ljudi.

Stejt dipartmet sada provjerava da li je korištenje ličnog e-maila predstavljalo moguće kršenje federalnog zakona, iako su je prvobitno branili tvrdnjom da nema zabrane korištenja ličnih e-mail naloga sve dok je sva prepiska sačuvana.

U srijedu je objavljno da je Hillary Clinton imala svoj sopstveni server kod kuće u Njujorku. Kao državna sekretarka od 2009. do 2013., nije imala vladinu službenu adresu, potvrđeno je iz Stejt dipartmenta za “The New York Times”.

Grupe koje nadgledaju rad Vlade, kao i bivši zvaničnici Nacionalnog arhiva i Administracije, za ovaj su medij rekli da je korištenje privatne e-mail adrese i nemanje zvaničnog službnog naloga ozbiljan prekršaj.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Drugi ukazuju na to da je lični e-mail nalog znatno ranjiviji za hakerske napade.

Sve dodatno komplikuje izvještaj Associated Pressa u kojem se navodi da je jedan e-mail server u domu Hillary Clinton u Njujorku registrovan na ime Eric Hoteham.

Politički motivisan napad zbog očekivane kandidature 2016.

Ovaj pristisak na Clintonovu stiže u trenutku kada se uveliko vjeruje da planira da se kandiduje u ime Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2016.

Korespodencija o kojoj je riječ, a koju federalni zvaničnici tretiraju kao Vladine podatke koji potpadaju pod federalne zakone, ima više od 55.000 stranica i bivša državna sekretarka ih je već predala Stejt dipartmentu.

Nick Merrill, portparol Clintonove, u utorak nije želio da kaže zbog čega je ona na dužnosti državnog sekretara SAD koristila lični e-mail nalog, umjesto službenog.

Komitet koji predvode republikanci tražio je da Clintonova preda svu e-mail komunikaciju koja se odnosi na napad u Bengaziju. Republikanski zastupnici vjeruju da nije učinila sve što je bilo potrebno da se obezbijedi sigurnost Amerikanaca u Libiji.

Predsjednik Komiteta, Trey Gowdy medijima je rekao: ”Hoću te dokumente. Bolje prije nego kasnije.“

Demokrate u komitetu kritikovale su zahtjev uz ocjenu da je politički motivisan lov, jer je 300 njenih e-mailova o tome već predato Komitetu za Bengazi.

Demokrata, član Komiteta Elijah Cummings, stoga je zaključio je da ih potezi republikanaca navode na zaključak da oni jednostvano žele da napadnu Hillary Clinton. Kongresmen Cummings je takođe naveo i da je Colin Powell, državni sekretar u adminsitraciji predsjendika George W. Busha, republikanac, takođe koristio lični e-mail dok je bio na istoj dužnosti.

XS
SM
MD
LG