Dostupni linkovi

Clinton: Sniziti tenzije između Rusije i NATO


Hillary Clinton tijekom izlaganja o budućnosti transatlantske vojne Alijanse u Washington
Hillary Clinton tijekom izlaganja o budućnosti transatlantske vojne Alijanse u Washington
Američka državna tajnica Hillary Clinton založila se za bolju suradnju NATO saveza i Rusije posebno u suprostavljanju sve opasnijim međunarodnim nuklearnim prijetnjama i jačanju svih oblika terorizma. U govoru o budućnosti transatlantske vojne Alijanse odbacila je zahtjeve Moskve o novom ugovoru o sigurnosti u Evropi.

Napetosti između Moskve i Washingtona ponovno su porasle nakon što je Rumunjska objavila da je spreman na svom teritoriju ugostiti dio novog američkog obrambenog sustava u Evropi. Američki raketni štit već je duže vrijeme trn u oku Kremlju, čak i nakon što je Obamina administracija najavila drugačiji koncept proturaketne obrane. Nedavno je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izravno rekao da je to NATO prijetna sigurnosti Rusije.

Hillary Clinton je zato bez uvijanja rekla:

„Rusija se suočava sa sigurnosnim izazovima, no NATO nije među njima. Želimo suradnju koja će doprinjeti približavanju NATO i Rusije.“

Pozvala je Moskvu da se pridruži NATO u razvoju raketnog obrambenog sistema koji može zaštiti sve građane Evrope, kao i Rusije.

Novi koncept NATO

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen također se založio za zajednički rad na obrambenom raketnom sistemu.

„Samo to može donjeti koristi, kako u djelotvornosti, ali i samoj cijeni sistema. To bi bio dokaz naše spremnosti da zajednički brinemo o sigurnosti svih nas, pa nadam se i Rusije.“

Moskva se protivi širenju NATO prema Istoku. Negoduje zbog članstva baltičkih zemalja, ali i pojedinih balkanskih država. No, oštro je protiv toga da Gruzija i Ukrajina postanu članice Alijanse.

Hillary Clinton nastoji sniziti tenzije između Rusije i NATO. Zalaže se za redovitu izmjenu informacija, pa i zajedničke vojne vježbe. Pozvala je i članice Alijanse da što prije razmisle o novom „strateškom konceptu“. Principi Alijanse su i danas važeći, ali metode treba mijenjati, istaknula je Clinton.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright vodi grupu stručnjaka koji bi trebali uobličiti novi koncept NATO-a koji će se naći pred članicama na samitu u Lisabonu u novembru ove godine.
XS
SM
MD
LG