Dostupni linkovi

Clinton u Zagrebu pozvala na poboljšanje investicijske klime


Hillary Clinton i Ivo Josipović, Zagreb, 31. listopada 2012.
Hillary Clinton i Ivo Josipović, Zagreb, 31. listopada 2012.
Američka državna tajnica Hillary Clinton svoju je turneju po regiji završila posjetom Zagrebu i razgovorima s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Hrvatska je sidro stabilnosti i prosperiteta u regiji, ali treba poboljšati investicijsku klimu, poručila je.

Veliki komplimenti Hrvatskoj na njenim postignućima, ali i ozbiljne zamjerke zbog nepostojanja investicijske klime koja bi bila i u interesu hrvatskih građana - to su glavne poruke američke državne tajnice Hillary Clinton po završetku njene posjete Hrvatskoj, izrečene nakon susreta sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

„Hrvatska služi kao sidro stabilnosti i prosperiteta u regiji, jasno demonstrirajući što građani i politički lideri mogu napraviti u zajedničkom radu na zajedničkom cilju. Ohrabrujemo Hrvatsku da podjeli svoja iskustva sa susjedima, jer imate mnoga znanja koja im mogu biti korisna“, kazala je Clinton.

Ona je komplimentirala Hrvatskoj na uspjesima u borbi protiv korupcije, u procesuiranju ratnih zločina i uspostavi vladavine prava i upravo u tom kontekstu kazala kako Hrvatska može biti primjer onim zemljama u svijetu koje se sada nalaze na zahtjevnom putu tranzicije prema demokraciji.

Državna tajnica čestitala je Hrvatskoj na tome što je unapređenje položaja manjina učinila svojim prioritetom, a – kako Hrvatska ove godine predsjeda UN-ovom kampanjom „Desetljeće uključivanja Roma“ - zahvalila je Hrvatskoj na sudjelovanju u rješevanju ovog - kako je kazala – jednog od najdugovječnijih europskih problema.

Ona je sugerirala Hrvatskoj da poboljša investicijsku klimu, jer su američke tvtke ozbilnjo zainteresirane za poslovanje u Hrvatskoj. Imate kvalificiranu mladu radnu snagu, infrastrukturu i obećavajući zemljopisni položaj - poručila je - i krenite u reforme - ukinite birokratske prepreke i olakšajte strana ulaganja:

„I ako te korake poduzmete, oni će Hrvatskoj dati značajnu prednost u usporedbi sa ostatkom Europe, posebno Južnom Europom a pogotovo u usporedbi sa Balkanom. Mi vas ne pozivamo da to učinite zbog nas, već zbog sebe, ali vjerujemo da će to koristiti i američkim poslovnim ljudima i investitorima, jer će prepoznati Hrvatsku kao atraktivno mjesto za poslovanje sa svim pogodostima koje ima.“

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je kako hrvatsko članstvo u NATO-u i uskoro u Europskoj uniji pokazuje da je američka potpora imala puno smisla, izrazio je radost zbog izraženog američkog interesa za investiranje u Hrvatskoj i izrazio uvjerenje da će mjere što ih Vlada poduzima poboljšati investicijsku klimu. Nije zaboravio ni hrvatsku ulogu u susjedstvu.

„Ponovio sam hrvatski stav da je nastavak procesa proširenja za Hrvatsku od vitalnog interesa, i da ćemo i u Europskoj uniji učiniti sve da naši susjedi dobiju ispruženu ruku podrške i da sutra zajedno s nama budu u Europskoj uniji“, kazao je Josipović.
XS
SM
MD
LG