Dostupni linkovi

Clinton i Trump na pragu nominacija za Bijelu kuću


Hillary Clinton i Donald Trump
Hillary Clinton i Donald Trump

Hillary Clinton i Donald Trump odnijeli su u Njujorku ubjedljive pobjede na predizborima za predsjedničke kandidate.

Clinton je dobila povjerenje 60 odsto demokrata, dok je njujorški multimilijarder ostvario veliku pobjedu u matičnoj državi i tako dobio snažan vjetar u leđa u osvajanju 1.237 glasova stranačkih elektora potrebnih za nominaciju.

Clinton je Njujork jednom predstavljala kao senator u američkom Kongresu, a pobjedom je zaustavila zamah stranačkog rivala Berniea Sandersa i ostvarila veliki korak prema dobivanju stranačke predsjedničke nominacije.

"Utrka za demokratsku nominaciju je u završnoj fazi i pobjeda je na vidiku", rekla je Clinton na proslavi u Njujorku.

Trump je poručio kako su u nevolji lideri republikanske stranke koji su ga na ljetnoj konvenciji stranke pokušali spriječiti da dobije glasove za nominaciju.

"Prema onom što vidim na televiziji, nemamo više mnogo da se utrkujemo", ocijenio je Trump.

Pobjede Trumpa i Clinton u jednom od najvećih državnih predsjedničkih predizbora do sada dalo je važan podsticaj oboma za jake pozicije sljedećeg utorka, kada se takođe očekuje njihov dobar rezultat na novih pet predizbora u sjeveroistočnim američkim saveznim državama.

Trump je osvojio više od 60 posto glasova nakon prebrojanih oko 40 posto, lako pobijedivši rivale, senatora Teda Cruza iz Teksasa, i guvernera Ohija Johna Kasicha, čime je došao u poziciju da osvoji većinu ili svih 95 glasova elektora.

Trump, koji je i dalje nepopularan kod republikanskog stranačkog vodstva i aktivista, u ove je predizbore ušao s osvojenih 756 stranačkih glasova do sada, dok je Cruz imao 559, a Kasich 144, navodi Associated Press. Ako ne osigura dovoljan broj glasova do stranačke konvencije u julu u Clevelandu, elektori će moći prelaziti drugim kandidatima.

Pobjeda Hillary Clinton u New Yorku nad senatorom iz Vermonta Sandersom trebala bi povećati njeno vodstvo od 244 stranačkih glasova u odnosu na Sandersa i učiniti njemu gotovo nemogućim nadoknaditi deficit i osvojiti 2.383 stranačka elektora potrebna za nominaciju po pravilima koja vrijede kod Demokrata po kojima se delegati alociraju proporcionalno na temelju rezulatata u svakoj državi.

Predizbori u New Yorku bili su praćeni neregularnostima pa je tako više od 125.000 ljudi nestalo s popisa u toj državi od oko 4 miliona birača, koliko se procjenjuje da ih izlazi na predizbore.

XS
SM
MD
LG