Dostupni linkovi

"Invest In Croatia": Članstvo ključno za investicije


Međunarodni skup Invest In Croatia, Zagreb 11.10.2011.
Međunarodni skup Invest In Croatia, Zagreb 11.10.2011.
Hrvatski ulazak u Europsku uniju ključan je za veći ulazak investicija u zemlju, rečeno je na međunarodnoj konferenciji ”Invest In Croatia” koja je u utorak završena u Zagrebu. Analitičari pohvaljuju velik odaziv potencijalnih stranih investitora, ali upozoravaju i da se Vlada u organizaciji ovog skupa previše vodila predizbornim razlozima.

Završetak pristupnih pregovora i skori hrvatski ulazak u Europsku uniju najznačajniji je poticaj izravnim investitorima u Hrvatskoj, ali treba iskoristiti i prirodne resurse i prometni položaj.

“Završetak pregovora s Europskom unijom plus naša geostrateška pozicija, odlična infrastruktura i plan Vlade da dalje razvija tu infrastrukturu – i u zračnom prometu, i u željezničkom prometu. Naravno, i jadranske luke su nam tu izuzetno bitne za naš razvoj, i sve to našu ponudu čini konkurentnom”, kaže potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević.

Vlada je pripremila katalog sa 350 projekata koje nudi stranim investitorima, skraćene su procedure donošenja prostornih planova i olakšana je administrativna procedura za dobijanje dozvola. No, hrvatska strana treba biti još aktivnija u privlačenju investicija, kaže za RSE glavni urednik ‘Privrednog vjesnika’ Darko Buković.
Buković: Kada na jednom mjestu dobijete investitore koji po nekim njihovim procjenama vrijede 10 milijardi eura, onda je vrijedan svaki njihov dolazak. Pitanje je - koliko ćemo mi njima moći ponuditi projekte.

“Kada na jednom mjestu dobijete investitore koji po nekim njihovim procjenama vrijede 10 milijardi eura, onda je vrijedan svaki njihov dolazak. Pitanje je - koliko ćemo mi njima moći ponuditi projekte i načine kako mogu investirati, odnosno kako na lokalnoj i nacionalnoj razini možemo pripremiti teren da oni što prije realiziraju svoja ulaganja? Jer, nemojmo se zavaravati – kao što Hrvatska želi dobiti investicije, tako i druge zemlje regije, ali i šire iz Europske unije žele dobiti te iste investitore kao što je ‘Magna International’, kao što je katarski šeik ili brzorastući konglomerati iz Turske”, kazao je Buković.

Vicepremijer Milošević vjeruje da bi se neki rezultati mogli osjetiti vrlo brzo.

“Nema uopće dileme da će se mnogi od onih koji su danas bili ovdje sa nama javiti na natječaj za ‘Brijuni Riviera’, također na natječaj za Kupare, koji će također vrlo skoro izaći također u ‘Financial Timesu’,” izjavio je on.

Turizam, prometni koridori i poljoprivreda

Koji bi trebali biti hrvatski prioriteti? Mark Dooley iz Macquarie Capital Adviser u izjavi za RSE sugerira da to budu turizam, prometni koridori kojima bi Hrvatska bila ulaz u središnju i sjevernu Europu i poljoprivreda.
Mark Dooley, Zagreb, 11.10.2011.
Mark Dooley, Zagreb, 11.10.2011.

“Treba se fokusirati na mali broj ideja i intenzivno ih promovirati, a projekti trebaju biti sofisticirani i napravljeni na način da štite nacionalni interes, a da u isto vrijeme privlače međunarodne ulagače”, ocjenjuje Dooley.

I prvi čovjek Talijanskih željeznica Renato Casale kaže kako se u Italiji već okupljaju zainteresirani za ulaganje u Hrvatsku i pozdravlja pozitivne pomake u investicijskoj klimi u Hrvatskoj.

“Klima je vrlo povoljna za ulaganja. Na polju ulaganja u greenfield investicije postoje velike mogućnosti za razgovor, jer postoji dobro poznavanje problematike investiranja, ukratko – klima za investiranje u Hrvatsku je jako povoljna”, smatra Casale.

Koje su pouke i poruke ovog skupa?

“Sigurno da je jedan od zaključaka koje treba imati u vidu poruka samih investitora – da moramo specijalizirati projekte i da moramo reći u čemu želimo biti najbolji, te mnoge projekte pokušati ponuditi kod samih investitora - ne čekati da investitori dođu k nama, nego se razletiti po cijeloj zemaljskoj kugli nudeći projekte po kojima bi Hrvatska mogla biti prepoznata kao dobro mjesto za ulaganje”, navodi Darko Buković.

Stvari zvuče blistavo, uz povremena bockanja poput onog poduzetnika Danka Končara koji je upozorio da se u Burnundiju svi potrebni papiri dobijaju za 24 sata, ali koji je – usprkos tome – u Hrvatskoj do sada investirao 200 milijuna eura. A hoće li i rezultati ove međunarodne konferencije biti blistavi, komentira za RSE urednik ‘Forbesa Hrvatska’ Viktor Vresnik.

“Možda je najvažnije od svega doista odličan odaziv potencijalnih investitora, kakav čak ni Vlada nije očekivala. Tu se skupila krema svih onih koji bi mogli jednom biti zainteresirani za investiranje u Hrvatskoj. Sa druge strane, meni se čini a i čujem sa strane da je to Vlada napravila u zadnji čas, da se previše vodi računa o izborima, da se čuje previše samohvale, a da se istovremeno vodi premalo računa o samim gostima koji su došli ovamo, i da vjerojatno zbog toga rezultati neće biti onakvi kakvi bi mogli biti od ovakvog skupa i koncentracije novca koja je danas ovdje.”
XS
SM
MD
LG