Dostupni linkovi

Članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije, kaže ministar spoljnih poslova


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, 7. maj 2024.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, 7. maj 2024.

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški prioritet i nove Vlade Srbije.

Đurić je rekao da Srbija poštuje evropske vrednosti i želi da doprinese zajedničkom prosperitetu i miru u Evropi, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Namera Srbije je, prema Đurićevim rečima, da sa obnovljenom energijom pristupi saradnji sa EU.

"Srbija ima i nedvosmislen ekonomski interes da još bliže sarađuje sa EU, budući da je EU naš najveći partner i kada je reč o izvozu robe i usluga i kada je reč o prilivu stranih direktnih investicija", rekao je Đurić.

On je rekao da će spoljna politika Srbije biti utemeljena u državnim i nacionalnim interesima, ali da će to biti i "politika pružene ruke i saradnje sa prijateljima i partnerima u svetu".

Ministar Đurić je ocenio i da dobri odnosi koje Srbija ima sa vanevropskim zemljama mogu biti "zajednički politički i ekonomski resurs Srbije i EU", prenosi Ministarstvo spoljnih poslova.

Srbija, uprkos tome što je država kandidat za članstvo u EU, nije se odrekla bliskih veza sa Rusijom i Kinom. Vlast u Beogradu takav stav pravda, pre svega, podrškom te dve zemlje kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju Kosova.

Srbija ne priznaje nezavisnost, koju je Kosovo proglasilo 2008. godine

XS
SM
MD
LG