Dostupni linkovi

Članovi udruženja "Švicarac" protestovali u Banjaluci


Oko dvadesetak članova udruženja "Švicarac" iz Federacije BiH i Republike Srpske, okupilo se u četvrtak u Banjaluci kako bi zatražili podršku od predstavnika SDS-a i SNSD-a u Domu naroda BiH, za Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilnu marku, po kursu na dan zaključenja ugovora o kreditiranju, o kojem bi se trebalo raspravljati 10. decembra u Domu naroda BiH.

Kemal Duraković, predsjednika udruženja ˝Švicarac˝ u BiH, kaže da do sada imaju podršku kluba Bošnjaka i Kluba Hrvata u Domu naroda BiH, za Zakona o konverziji kredita u francima u KM, a da im je potrebna i podrška Kluba Srba jer su se oni do sada protivili smatrajući da se tu radi o prenosu nadležnosti, što Duraković negira.

˝Ovdje se ne radi ni o kakvom prenosu nadležnosti jer je taj Zakon predviđen da traje samo 30 dana. Znači bankama je dat rok od 30 dana da izvrše konverziju kredita po pitanju tog Zakona, i poslije 30 dana taj zakon faktički postaje Ad acta, znači nestaje˝, pojašnjava Duraković.

Samo u Republici Srpskoj ima 3.700 korisnika kredita u švicarskim francima, a iz udruženja ˝Švicarac˝ ističu i da na svakog korisnika ima još po tri žiranta, pa je u ovu agoniju uključeno oko 10 hiljada porodica, ili približno 40 hiljada ljudi.

Jedan od njih je i Zoran Šiljak iz Gradiške, koji je 2006. godine podigao je kredit u švicarskim francima koji je tada u KM protiv vrijednosti iznosio 120 hiljada maraka.
˝Rata je od 1.000 KM otišla na 1.500 KM mjesečno, i poslije devet godina plaćanja tako uvećanih rata, sada otprilike imam još kompletan iznos da vratim onaj koji sam podigao˝, priča Šiljak o svom problemu.

Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, smatra da je problem oko ovog Zakona supervizija Centralne banke BiH, što nije prihvatljivo za RS, a ukoliko se ovo pitanje riješi, razmisliće o podršci.

˝Ja ne mogu da potvrdim podršku iz ovih stopa, ali sigurno ako ovaj Zakon ne upire u nadležnosti Republike Srpske da ćemo glasati 'Za'˝, kaže Petrović.

Iz SDS-a nisu potvrdili da će dati podršku ovom zakonu u Domu naroda, jer su ih ranije optuživali da rade na prenosu nadležnosti na državni nivo, a umjesto toga predložiće zakon na nivou RS-a, kaže šef kluba poslanika SDS-a u entitetskoj skupštini, Vukota Govedarica.

˝Klub poslanika SDS-a formirao je radnu grupu koja je već u fazi završavanja izrade zakona kojim će se definisati da švajcarska valuta se konvertuje u valutu evro˝, ističe Govedarica

Članovi udruženja ˝Švicarac˝, ali i ostali korisnici kredita u švicarskim francima nadaju se da će 10. decembra dobiti jednoglasnu podršku u Domu naroda BiH za zakon o konverziji franka u KM po kursu na dan zaključenja ugovora, te da će se tako konačno rješiti njihova dugogodišnja agonija.

XS
SM
MD
LG