Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Civilne udruge protiv Zakona o golfu


Ilustrativna fotografija
Ukoliko hrvatska Vlada, u roku 7 dana, ne povuče Zakon o golfu Hrvatski će Helsinški odbor cijeli slučaj intrenacionalizirati kao dokaz o korumpiranosti hrvatske vlasti - upozorio je na današnjoj press konferenciji predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

Ukidanje zakona o golfu traže i ostale civilne udruge u Hrvatskoj jer ga smatraju paravanom za novo, protuustavno bogaćenje pojedinaca i nedopustivu 'betonizaciju i apartmanizaciju' hrvatske obale.

Nitko nije protiv golfa niti obogaćivanja hrvatske turističke ponude, ali jest protiv pljačke, korupcije i kršenja osnovnih prava vlasništva – ističe predsjendik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

„Ukoliko Vlada, u razumnom roku od 7 dana, ne povuče taj zakon mi ćemo predmet golfa internacionalizirati i uputiti europskim institucijama kao dokaz korumpiranosti hrvatskog društva i vlasti, s hrpom argumentiranih materijala i stručnih analiza."


Logo Hrvatskog helsinúkog odbora
Zakon o golfu već je jedamput doživio kritike u javnosti i cijelom nevladinom sektoru,zatraženo je i mišljenje Ustavnog suda, Vlada je u međuvremenu pristala na izmjene, ali protivnici Zakona tvrde da su i same izmjene protuustavne.

Uvjereni su da je zakon o golfu, kojeg nema nijedna država na svijetu ,,samo krink i pogodovanje investitorima da se pomoću terena za golf dokopaju atraktivne zemlje uz more, na kojoj se sada ne smije graditi, ali ako izgradis golf teren Zakon ti omogućava da uz njega možeš izgraditi i apartmane i ostale prateće objekte.

U emisiji Hrvatske televizije ministar turizma Damir Bajs sinoć je odbacio takve optužbe:

„Još ću jednom ponoviti, od 100 hektara po našem je Zakonu dozvoljena gradnja maksimalno na površini od 5 ha, to znači posto. Pa, jel to previše? Ako u svakom gradu jedna malo veća građevinska zona ima 70 posto izgrađenosti, a mi ćemo investitorima koji će kupiti 100 ha dozvoliti samo 500 metara?! Dakle,daje im se do 5 posto. To je izrijekom u Zakonu i napisano.“

Čičak je ministra danas javno proglasio lašcem:

„Dakle, on kaže da je predviđeno samo 5 posto pratećih objekata, a to nije točno.U Zakonu piše 25 posto! Dakle, ili je glup ili je korumpiran, ali oni otvoreno lažu!“

Poslodavci, a i većina sindikata podržava zakon o golfu. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak:

„Sasvim je nepotrebno napravljena stigma prema jednom vrlo važnom sportu, ali i investicijskom ciklusu koji nedostaje hrvatskom turizmu.“


Predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora:

„Kako to da nijedan golf teren nije planiran u Slavoniji, u Podravini, Zagorju, Međimurju,Lici...?!Ne,oni hoće, zapravo, dobiti na prevaru teritorij uz more i napraviti apartmane. Pazite, ako je predviđeno da bude 60 golf terena, kao što kažu, ako na svakom golf terenu izgradite samo 200 vila, to je 12 tisuća vila, od kojih svaka, ako je s bazenom, vrijedi najmanje 2 milijuna EUR, neka mi netko onda kaže koliko je to?!“


Sumnjive namjere Sanadera


I Suzana Jašić iz Gonga smatra da Zakon o golfu treba pod hitnom postupku ukinuti, a ne mijenjati:
Suzana Jašić

„Ono što GONG i sve ostale udruge brine jest da to nije Zakon o golfu, kao o sportu, već krinka za pogodovanje i rasprodaju preostalog poljoprivrenog i šumskog zemljišta,a sve s ciljem daljenje apartmanizacije i zarade na tim apartmanima.“


Zbog kontroverznog zakona o golfu,mala bijela golf loptica mogla bi doista postati kamen na putu Hrvatske u Europsku uniju, ističe za RSE i Dušica Radojčić iz Zelene Istre i to zbog Vladina pogodovanja ekstra-profitnim interesima nekoliko poznatih investitora, a donosi se, kaže, po hitnom postupku kako bi se izbjegla šira javna rasprava.

„U prostornom planu Istarske Županije imamo ucrtano 27 igrališta za golf, zvuči gotovo nevjerojatno, a pogotovo što se čak 13 predviđa u zaštićenom obalnom pojasu. Što to znači? U tom zaštićenom obalnom pojasu vi ne biste mogli graditi, međutim pod izlikom golfa odjednom dobijate mogućnost graditi i na tom zaštićenom području, a to znači i zaštićenom obalnom pojasu, na šumskom i poljoprivrednom zemljištu, dakle u svim zonama u kojima bez golfa gradnja ne bi bila moguća.“

Za donošenje Zakona o golfu sa sumnjivim namjerama, predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak smatra vrlo odgovornim i bivšeg premijera Ivu Sanadera, koji je prema Čičkovim riječima, vršio pritisak i osobno od njega tražio da Hrvatski Helsinški odbor povuče zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti tog zakona:

„Imam čvrste argumente da je Sanader bio osobno zainteresiran za Zakon o golfu, osobno je bio jako zainteresiran.“
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG