Dostupni linkovi

Civili žestoko pogođeni borbama u Nagorno-Karabahu

Desetine civila je ubijeno u borbama oko sporne regije Nagorno- Karabah u posljednjoj eskalaciji sukoba između armenskih i azerbejdžanskih snaga, izvijestili su mediji. Baku i Jerevan optužuju jedni druge za razmještanje teške artiljerije dok međunarodna zajednica poziva na prekid neprijateljstva.

Sukobi oko Nagorno-Karabaha najteži su od 2016. godine i ponovo su doveli do zabrinutosti oko stabilnosti u regionu Južnog Kavkaza, koridora za cjevovode koji prenose naftu i plin na svjetska tržišta. Borbe koje su ponovo izbile 27. septembra su najsmrtonosnije u posljednje četiri godine u armenskoj separatističkoj enklavi unutar Azerbejdžana.


Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine usljed zahtjeva etničkih Armenaca za nezavisnošću Nagorno-Karabah regije u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Armenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez. Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine. Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončana krvoprolića koja su odnijela živote 30.000 ljudi.

Većinski planinska regija Nagorno-Karabah nalazi se unutar teritorije bivše Sovjetske države Azerbejdžan i u okvirima međunarodnog prava priznata je kao dio te zemlje.


Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG