Dostupni linkovi

Čitatelj kažnjen za klevetu novinara


Prosvjedi protiv gradnje šoping-centra „Cvjetni trg“ - fotografija iz arhive
Prosvjedi protiv gradnje šoping-centra „Cvjetni trg“ - fotografija iz arhive
Usred nedavnih masovnih prosvjeda protiv gradnje šoping-centra „Cvjetni trg“ u središtu Zagreba, jedan se građanin revoltiran pisanjem jednog novinara protiv prosvjednika požalio predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva. Ovaj mu je sugerirao da se obrati Sudu časti novinarskog društva.

Sud časti je kazao kako nije povrijeđen novinarski kodeks, ali – kako je građanin u svojoj pritužbi novinara nazvao korumpiranim – ovaj ga je tužio za klevetu – i dobio.

Neka vam ne padne na pamet žaliti se strukovnoj udruzi odvjetnika ili liječnika ako mislite da vas je njihov član loše liječio ili branio. Ako sud časti te udruge kaže da nije povrijeđen kodeks te struke, taj će vas liječnik ili odvjetnik tužiti za klevetu! Eto - to je perspektiva koja se otvara nakon što je zagrebački Općinski sud proglasio krivim Ivu Šperandu po tužbi novinara Željka Žutelije za klevetu.
Ilustracija
Ilustracija

Kada je poduzetnik Tomo Horvatinčić uz veliku pomoć korumpiranog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića počeo graditi šoping-centar u središtu Zagreba i uzurpirati javni prostor, krenuli su višemjesečni prosvjedi.

Tadašnji urednik gradske rubrike „Jutarnjeg lista“ Željko Žutelija nazvao je u jednom tekstu prosvjednike „zelembaćima, besposličarima i talibanima“, u isto se vrijeme slikajući na Horvatinčićevim domjencima.

Šperanda se potužio predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Zdenku Duki, koji mu je preporučio da se obrati novinarskom sudu časti. Sud časti je kazao da novinaski kodeks časti nije povrijeđen, na što je Žutelija tužio Šperandu za klevetu - jer ga je Šperanda u pritužbi Vijeću časti nazvao korumpiranim i - dobio postupak! Duki je sada žao što mu je tako savjetovao.

„To je negativan presedan! Koliko ja znam nikada nijedan novinar nije tužio nekoga tko je poslao prijavu novinarskom Vijeću časti. Sada mi je zapravo žao što sam čovjeku uopće rekao da pošalje svoju primjedbu novinarskom Vijeću časti!“ kazao je Duka.

Kriva poruka

Vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva je u svom obrazloženju napisalo kako je očito da novinar Žutelija u svojim tekstovima „očito navija“ za interes krupnog kapitala, a protiv javnog interesa, podsjetila je za RSE potpredsjednica Vijeća časti Davorka Blažević.

„Kodeks nije prekršen, i u tom smislu mi ne možemo kolegi Žuteliji izreći nikakvu mjeru, ali je činjenica da nismo presretni s takvim načinom pisanja. U svakom slučaju, mislim da nije u redu da se nekog privatnom tužbom po sudu naganja zbog nečega što je napisao u svom zahtjevu koji je uputio Vijeću časti“, kaže Blažević.

Odvjetnica Lina Budak: Ne radi se ni o vrijeđanju nekoga ni o kleveti, nego o dozvoljenom načinu obraćanja ispitivanju određene pritužbe.
Šperandina odvjetnica Lina Budak za RSE kaže kako nakon ovakve presude kojom je njen klijent proglašen krivim gubi smisao rad svakog discipinskog tijela bilo kojeg strukovnog udruženja, jer će se ljudi bojati tužbe za klevetu.

„Mislim da ta disciplinska tijela upravo imaju svrhu da se to provjeri. Ne radi se ni o vrijeđanju nekoga ni o kleveti, nego o dozvoljenom načinu obraćanja ispitivanju određene pritužbe. Hoće li se građani nezadovoljni pojedinom uslugom nakon ovakve presude obraćati udrugama za zaštitu potrošača – bojim se da neće! Šalje se potpuno kriva poruka i ova presuda ima obeshrabrujući efekt na građane", ocjenjuje Budak.

Odvjetnica Budak nastavit će pravnu bitku, jer ovaj slučaj nije bezazlen.

„S jedne strane, Ustav štiti pravo novinara da slobodno izvještavaju, dok s druge strane isti novinar zabranjuje, dakle – zatvara usta građaninu da komentira njegov rad. To su dva ustavna prava koja su ovdje na vagi i mislim da jedno pravo ne bi trebalo isključivati drugo“, smatra ona.

Kolega Žutelija u novinarstvu je 40 godina, i uvijek je bio uz vladajuću ideologiju – 1980-te jedan je od urednika edicije „Bilo je časno živjeti s Titom“, početkom devedesetih piše neukusne tekstove o suprugama oficira JNA, a sada zagovara interes krupnog kapitala.
XS
SM
MD
LG