Dostupni linkovi

Još ne čistite svoj mobitel? Trebali biste, evo i kako


Samokarantinom i naredbe da se ostane kod kuće čine telephone posebno korisnim, ne zaboravite da ih očistite.
Samokarantinom i naredbe da se ostane kod kuće čine telephone posebno korisnim, ne zaboravite da ih očistite.

Krenete nekoga da dodirnete – ali zbog potrebe da se izbjegava fizički kontakt kojim se može proširiti korona virus - ovih dana je dobar razlog za održavanje kontakta putem telefona. Samokarantin i naredbe da se ostane kod kuće čine telefone posebno korisnim, ne zaboravite da ih očistite. Evo nekoliko načina kako.

Za mnoge od nas pametni telefoni gotovo da su postali dodatni ekstremitet. Provodimo sate sa njima, povezujemo se sa prijateljima, pratimo vijesti, igramo igrice i gledamo videa.

Zapravo, jedno istraživanje otkrilo je da ljudi dotaknu svoje mobilne telefone više od 2.000 puta dnevno.

Svo to pipanje znači da se na telefonima može nalaziti mnogo bakterija i virusa. Mnogi od tih mikroba mogu biti opasni po život, ali korona virus u trenutnoj pandemiji može biti i smrtonosan.

Koliko dugo se zadržava?

Pored toga što je veoma zarazan, korona virus se pokazao i kao otporan, ostajući na površinama i u vazduhu dosta dugo vremena.

Koliko dugo? Zavisi. Analiza objavljena 17. marta u The New England Journal of Medicine pokazuje da virus može biti aktivan u vazduhu do tri sata, na bakrenim površinama do četiri sata, na kartonu do 24 sata a na plastici i nehrđajućem čeliku do 72 sata.

Zbog opreza u prevenciji zaraze Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva ljude ne samo da često peru ruke već i površine sa kojima su u dodiru. Mobilni telefoni spadaju u tu kategoriju.

Pa, kako treba da čistite skupe telefone a da ih ne oštetite?

Prvo, nekoliko stvari koje ne biste trebali raditi.

Ekran pametnog telefona je prekriven tzv. "oleofobnom presvlakom". Ovaj tanki sloj dizajniran je da štiti od vlage i otisaka prstiju.

Dezinfekciona sredstva i neke vlažne maramice mogu oštetiti ekran. Ne koristite ih.

Šta koristiti?

Pa, šta da koristite? Apple je nedavno dao nove upite za čišćenje preporučujući 70 postotni alkohol. Alkohol se brzo suši i uklanja mikrobe sa površine telefona.

Takođe, telefon možete očistiti krpom, poželjno je da je ta krpa mekana i da ne ostavlja tragove. Ovu metodu čišćenja preporučuju i Apple i Samsung.

Ali ako pri ruci nemate maramice i krpice, šta da uradite?

Na sreću, postoji jednostavan i efikasan alternativni način: sapun i voda. Prvo, ne potapajte telefon, čak iako je vodootporan. Uzmite komad toaletnog papira i dodajte mješavinu vode i sapuna koji sadrži deterdžent. Obrišite pa prebrišite telefon novom krpom ili komadom papirnatog ubrusa koji je blago navlažen vodom. Pošto su nestali svi tragovi sapuna, posušite telefon tapkanjem. To je to. Vaš telefon bi sada trebao biti bez bakterija, ili makar dobrim dijelom čist.

Koliko često trebate čistiti telefon? Ovo zavisi od toga koliko često ga koristite, ali Philip Tierno, profesor kliničke mikrobiologije i patolog sa medicinske škole Langone na Njujorškom univerzitetu, kaže da svoj telefon čisti dva puta dnevno – "ujutru i uveče".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG