Dostupni linkovi

Slavni ruski cirkus zabrinut zbog zapadne konkurencije


Predstava Moskovskog državnog cirkusa.
Predstava Moskovskog državnog cirkusa.

Novac, sankcije i Kremlj se miješaju s tigrovima, akrobatama i majmunima kako bi stvorili novi cirkus u Rusiji, ali ne dobijaju mnogo smijeha i uzdaha, piše Radio Slobodna Evropa.

Moskovski državni cirkus - voljena ruska institucija čije su decenije nastupa uključivale medvjede na biciklima, istrenirane lavove i trapeze - je zabrinut.

Konkretnije, Edgard Zapašnji, generalni direktor cirkusa, je taj koji se žali.

Šta njega brine? Konkurencija sa Zapada.

Na sastanku u Kremlju 15. decembra, Zapašnji je naveo da je čuvena kanadska trupa Cirque du Soleil pokušala da sabotira moskovski cirkus tako što će u Moskvi sagraditi objekat za predstave i obuku.

Na sastanku - kojim je predsjedavao predsjednik Rusije Vladimir Putin i na kome su bile istaknute ličnosti iz ruske kulturne i umjetničke zajednice - Zapašnji se požalio Putinu na povećanje troškova njegovog legendarnog cirkusa, koji je trebalo da bude djelimično privatizovan do 2007. godine kada je Putin potpisao dekret o zadržavanju te organizacije kao državnog entiteta.

Edgar Zapashny
Edgar Zapashny

Zapašnji, koji je profesionalni trener životinja, kaže da nije imao problema sa međunarodno priznatim putujućim predstavama Cirque du Soleila koje redovno posjećuju Rusiju.

Međutim, prijedlog grupe da izgradi namjenski objekat na periferiji Moskve je previše, pogotovo što, kako je sugerisao Zapašnji, njegovim cirkuskim trupama nije bilo dozvoljeno da duže ostanu u Kanadi zbog ekonomskih sankcija Zapada nametnutih Rusiji posljednjih godina.

"Ne dopuštaju nam da dođemo [i ostanemo tamo]. Reći će: "Dođite, obavite svoj posao, hvala, onda idite kući." I evo nas, u vrijeme kada Kanada aktivno uvodi sankcije protiv nas, mi iz nekog razloga ostajemo gostoprimljivi," rekao je on.

"Niko ih ne sprječava da dođu ovamo sa povremenim predstavama. Dolaze ovdje više od 10 godina," rekao je Zapašnji. Međutim, predloženi stalni objekat u Moskvi "sigurno će imati negativan utjecaj na ruske sportove kao i na ruski cirkus".

Žalba Zapašnjog izazvala je Putinovo blago odobravanje, koji je rekao da je na strani Zapašnjog.

"U osnovi, ovo je borba za tržište i ostavljanje vrata širom otvorena [drugim cirkusima] - pa, ne znam", rekao je Putin.

Gledanje Cirque du Soleila u Rusiji, rekao je on, “to je jedna stvar, ali dati im priliku da procvjetaju na našem tlu, na našoj teritoriji, to je potpuno druga priča.

"Moj stav je sličan vašem", rekao je Putin Zapašnjom.

Komentari Zapašnjog izazvali su ljutit odgovor projektanta predloženog objekta, koji će se nalaziti u Skolkovu, poslovnom parku za visoku tehnologiju koji se nalazi izvan Moskve.

Grupa Safmar, koja je u vlasništvu investitora i milijardera Mihaila Gutersijeva, kaže da novi objekat nije namijenjen isključivo za Cirque du Soleil, već za bilo koju predstavu ili pozorišnu grupu.

"Mi nismo investirali i nećemo ulagati u razvoj kanadskog cirkusa. Naši odnosi sa Cirque du Soleil su strogo u okviru ugovora o zakupu i mi ne namjeravamo da gradimo niti namjensku lokaciju, niti cirkusku školu za Cirque du Soleil," navodi se u saopćenju objavljenom 17. decembra.

“Ove izjave [od strane Zapašnjog] su besmislice - to je potpuna fantazija trenera životinja Zapašnjog. Prema tome, mi smatramo da su halucinacije Zapašnjog bezobrazne klevete i otvorena laž."

Cirque du Soleil, trupa sa sjedištem u Montrealu, koju su nastupi koji prkose smrti pretvorili u svjetski multimilionerski zabavni gigant, takođe je izdala saopćenje, negirajući da je tražila stalno prebivalište u Moskvi i saopćila je da je njen jedini odnos sa Safmar grupom kao sa zakupcem u predloženom objektu.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, 17. decembra ublažio je Putinovu ionako mlaku podršku poziciji Moskovskog državnog cirkusa.

"Kazati da država treba da podrži naš nacionalni cirkus, je apsolutno uredu ... [ali] reći da država treba da stvori apsolutno povoljne uslove za naš cirkus dok na neki način ograničava rad stranih bi bilo potpuno pogrešno," rekao je.

Teškoće Moskovskog državnog cirkusa su slične onima sa kojima se suočavaju drugi cirkusi, pogotovo zbog rastuće konkurencije drugih oblika zabave, uključujući internet i video igre.

Ali veliki cirkusi su se takođe našli na udaru zbog nastavka upotrebe životinja u svojim predstavama.

Jedan od najstarijih i najpoznatijih cirkusa na svijetu, američki Ringling Brothers i Barnum & Bailey Circus, okončali su svoje poslovanje prošle godine, navodeći kao razlog ogroman pad prodaje karata.

Ali taj cirkus - koji se slavno predstavljao kao "Najveći šou na Zemlji" - ranije je prestao da koristi slonove u svojim tačkama nakon godina pritiska i tužbi grupa za prava životinja koje su tvrdile da su debelokošci bili zlostavljani.

Moskovski cirkus ima slične probleme.

Godine 2013. jedna ruska grupa za zaštitu prava objavila je tajni video na YouTube-u koji je prikazao radnike u Moskovskom državnom cirkusu i još dva poznata ruska cirkusa koji šibaju i tuku kengura, nekoliko pudli i dva majmuna.

U to vrijeme, bilo je malo reakcija izvan male zajednice aktivista za prava životinja, a nijedan radnik u cirkusu nije kažnjen zbog incidenata.

Međutim, sve veći broj zemalja širom svijeta koje ograničavaju upotrebu životinja u cirkuskim predstavama pojačavaju pritisak na ruske cirkuse.

Ruski donji dom parlamenta je 19. decembra dao konačnu podršku zakonodavstvu koje zabranjuje zlostavljanje životinja. Nejasno je kako će zakonodavstvo utjecati na cirkuske predstave.

U intervjuu 18. decembra za Current Time, projekat RSE i VOA, Zapašnji je napao aktiviste za prava životinja.

"Mi se rukovodimo braniocima pseudo-životinjskih prava i životinjskim ludacima, ljudima koji su, u najboljem slučaju, mentalno deficitarni, fanatici, ekstremisti," rekao je on.

Cirque du Soleil, nasuprot tome, ne koristi životinje u svojim predstavama.

XS
SM
MD
LG