Dostupni linkovi

Zbog povišenih tenzija i iskorištavanja međuetničkih tema u kampanji za lokalne izbore, sa uvođenjem srpskog jezika i ćirilice ići će se postupno, čini se da je solomonsko rješenje za problem koji je iskrsnuo nakon što su opozicijske stranke u Vukovaru organizirale masovne prosvjede. Do povišenja tenzija došlo je zbog lokalnih izbora za 3 mjeseca - u Vukovaru su na vlasti socijaldemokrati, a HDZ-u je povratak na vlast u Vukovaru jedan od strateških ciljeva.

Prvo dvojezične ploče na državnim i javnim institucijama u Vukovaru kao znak dobre volje, a onda će se vidjeti za dalje - to je najvjerojatnije rješenje spora oko uvođenja srpskog jezika i ćirilice u službenu uporabu u Vukovaru.

„Ono što je u nadležnosti države, bit će postavljeno u razumnom roku. Ono oko čega treba provesti raspravu – a mjesto za raspravu je Gradsko vijeće Vukovara – bit će napravljeno kada se ta rasprava obavi,“ kazao je za Hrvatski radio ministar uprave Arsen Bauk.

„Nismo mi potencirali ovu temu,“ kaže za RSE predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, Vukovarac Vojislav Stanimirović.

„Mislim da je tu sada neko iskoristio situaciju više za lokalne izbore nego što je to zapravo s naše strane potencirano. Nije na nama da kažemo da li zakon treba da se provodi ili ne treba – to je stvar izvršnih organa, prvo onih na lokalnom nivou koji trebaju provoditi zakon, a Vlada je ta koja nadgleda praktično provođenje zakona.“

Stanimirović, koji je trn u oku ekstremistima na hrvatskoj strani zbog svoje uloge u mirnoj reintegraciji Hrvatskog podunavlja koja je omogućila da velik broj Srba ostane u ovom dijelu Hrvatske, kaže kako je potreban znak dobre volje sa hrvatske strane.

„Prema tome, niko ne traži da se zakon primenjuje preko noći niti je to izvedivo. On sigurno ima za Vukovar posebno značenje zbog ovih napetosti koje su napravljene, i mislim da neke stvari kao znak dobre volje u smislu primene zakona - obilježavanje nekih državnih i javnih institucija – da ima smisla, a tokom vremena će se sigurno pokazati da li je to svrsishodno i da li to izaziva veće napetosti u gradu Vukovaru.“

Kampanja za izbore

Naime, najnoviji popis stanovništva pokazao je da je u Vukovaru i još dvadesetak gradova i općina u Hrvatskoj broj Srba narastao preko 33,3 posto, što je pretpostavka za uvođenje i srpskog jezika i ćirilice u službenu uporabu. Ministar Bauk najavljuje da će do kraja godine biti uvedena službena uporaba i ćirilice i srpskog u još dvadesetak gradova i općina gdje je broj Srba prešao 33,3 posto - u Vojniću, Vrginmostu, Plaškom, Udbini, Korenici, Gračacu, Negoslavcima i još desetak mjesta u istočnoj Slavoniji, na Baniji, u Lici i Dalmaciji.
Željko Sabo
Željko Sabo

I vukovarski socijaldemokratski gradonačelnik Željko Sabo u ponedjeljak je cijelu priču sa otporom uvođenju ćirilice i srpskog stavio u izborni kontekst pred lokalne izbore predviđene za svibanj, gdje su HDZ i jedna od pravaških stranaka – pravaši Ruže Tomašić – dogovorili zajednički nastup na izborima, a povratak na vlast u Vukovaru stavili među prioritete.

„Očito je da je sve ovo kampanja pred lokalne izbore koja ima za cilj napraviti određeni nemir i omogućiti onaj cilj kojeg su jasno poručili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i predsjednica Hrvatske stranke prava „Dr. Ante Starčević“ Ruža Tomašić kada su ovdje potpisali sporazum, a to je – Vukovar mora pasti!“

Podsjetimo, nakon što je u Vukovaru u subotu organiziran prosvjed na kojem se okupilo oko 20.000 ljudi protiv uvođenja ćirilice, predsjednik Ivo Josipović uputio je poruku HDZ-u da smiri svoje ljude na terenu i da se ne igra dvojezičnošću zbog lokalnih izbora.

„Očekujem od stranaka u Hrvatskoj, posebice od onih koje su sudjelovale u vladama, da objasne građanima koja je važnost poštivanja Ustavnog zakona o manjinama“, kazao je Josipović.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG