Dostupni linkovi

Cipele za ateiste


Cipele za ateiste
Cipele za ateiste
Njemački dizajner David odlučio se za jedan neobičan pothvat. Dizajnirao je cipele za ateiste kojima na đonovima piše "Ich bin Atheist" (ja sam ateist), "Darwin Loves" (Darvin voli) ili "Atheist, Jawohl" (ateist, naravno).

David tvrdi kako će njegove cipele pomoći svima onima koji ne vjeruju u boga da o tome javno iskažu svoje mišljenje. Cipele su napravljene od najmekše kože i dolaze u nekoliko boja: bež, crnoj, smeđoj, petrolej zelenoj, sivoj ili kombinacijama neke od ovih boja. Cijena im je oko 140 eura.

Sve je počelo prije manje od dva mjeseca kada je David na internet stranici r/atheism, koja okuplja uvjerene ateiste, ali i bivše vjernike svih religija (više od pola miliona registrovanih), postirao nekoliko fotografija svojih “ateističkih cipela”, i bio zasut porukama i molbama da “projekat omasovi”.

“U prvom momentu uhvatio me strah”, kaže David, koji živi u Berlinu i pokušava, kao većina mladih njegove generacije, pronaći posao i preživjeti.

Šest sedmica trajala je potraga za osnovnim informacijama kako se prave cipele i ko bi mogao profesionalno učestvovati u tome. Na kraju su uz Davida stali Julia, Dylan Ii Hugo - tim spreman krenuti u susret izazovu.

Prva stepenica, prije nego u maju 2012 (ili čak sredinom aprila) bude u stanju isporučiti prvi kontignt “ateističkih cipela”, bilo je otvaranje posebne internet stranice

Osim fotografija i objašnjenja, tu je i anketa kojom David želi znati ko bi sve želio nositi njegove cipele. I tko je voljan dati izvjestan predujam.

Ulozi su od jednog do 10.000 dolara. I svaka novčana podrška ima “priču” iza sebe.

Ukoliko se neko odluči podržati projekat s jednim dolarom, dobija pristojno hvala i poruku “pošto vjerujete u ništa, dobijate ništa...”

Ulog od 15 dolara osigurava davaocu da mu ime uđe u Odu ateizma koja će biti emitovana u jednom berlinskom cabaret klubu, a snimak biti poslan na kućnu adresu.

Svima koji ulože 30 dolara stići će čestitka i potvrda da si kupio “dušu”. Ne onu koja vodi u raj, nego lijepu gumenu u koju je utisnuto “Ja sam ateist”

Učešće od 70$ nagrađuje se “Biblijom ateizma” . Riječ je o knjizi koja ima prelijepe šarene korice i ...ništa unutra. “Nema uputa o tome kako biti ateista, pa se zato ova Biblija može koristiti kao notes”, objašnjava David

Odluči li se neko unaprijed poslati 180$, u potpunosti je osigurao par “ateističkih cipela”, u boji i veličini koja odgovara budućem korisniku, od 36-47.

Sa 250 $ ne osiguravaju se samo cipele , nego i “Biblija za ateiste”, te tašna s istim logom “Ich bin Atheist”.

S 5.000$ stiče se pravo na pet pari cipela izrađenih od bilo kojeg materijala i u veličini i boji (odnosno kombinaciji) koju poželite . “Nemojte naravno zahtijevati platinu i dijamante, nećete ih dobiti!”, napominje David. Ali cipele će biti nazvane po imenu vašem i pod tim imenom biti dostupne, dodaju “proizvođači”.

Za sve koji u Davidov projekat ulože 10 hiljada dolara, nagrada je, osim posebnog para unikatnih ateističkih cipela, rađenih po mjeri i putovanje u Berlin.

Tamo vas čeka dobar smještaj i obilazak najinteresantnijih mjesta u glavnom gradu Njemačke. Onima koji to budu htjeli biće ponuđena ceremonija oslobođanja od vjerovanja, s dobrim pićem i vrućim fenom kojim se suši Sveta vodica. U društvu momaka koji se smatraju svećenicima ateizma, ili nečim takvim...

Pretplate za ovaj, nadasve originalan projekat, primaju se do subote, 7.aprila. Suma koju David i prijatelji trebaju skupiti da bi došlo do masovnije proizvodnje cipela je 30.000 dolara. U vrijeme pisanja ovog teksta premašen je potreban iznos.
XS
SM
MD
LG