Dostupni linkovi

Cinema City: "Klip" odneo glavnu nagradu, publika izabrala "Paradu"


Sa zatvaranja filmskog festivala Cinema City u Novom Sadu
Projekcijom filma „Starbuck“ kanadskog režisera Kena Skota u Novom Sadu je završen međunarodni filmski festival Cinema City.

Na zatvaranju festivala u okviru glavnih takmičarskih selekcija dodeljene su nagrade. Prema odluci stručnog žirija najbolje domaće ostvarenje je film „Klip“. Junakinja filma je tinejdžerka Jasna, koja živi u oskudici, sa teško bolesnim ocem, a svoje nezadovoljstvo i bes ispoljava eksperimentišući u seksu, drogama i izlascima, sve vreme snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju. Rediteljka, Maja Miloš kaže da je cilj filma da pokrene debatu u društvu.

„Mislim da filmovi ne mogu da promene svet, ali mogu da postave pitanja gledaocima. Kada neko vidi film i posle počne da razmišlja šta se dešava u njegovoj okolini, kada počne da postavlja pitanja, oni u stvari mogu nešto promeniti u smislu da možemo da počnemo da se bavimo tim problemom“, kaže Miloš.

(VIDEO: Trejler za film "Klip")


Nagrada za najboljeg reditelja pripala je Miroslavu Momčiloviću za film „Smrt čoveka na Balkanu“. Ovaj film je reditelju doneo i nagradu za najbolji scenario dok je glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću doneo nagradu za najboljeg glumca.

Za najbolju glumicu proglašena Nada Šargin za ulogu u filmu „Praktičan vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“.

Glasala je i publika - oni su izabrali film „Parada“. U ime ekipe nagradu je preuzeo glumac Miloš Samolov.

„Uspeli smo da napravimo film koji korespondira sa publikom. Uspeli smo neku tabu temu da predstavimo na takav način da to svako može da razume. Mislim da je to najveći uspeh filma, prenosi jednu ljudsku poruku“, kaže Samolov.

Posebno priznanje je dodeljeno filmu „Ustanička ulica“ za visok kvalitet fotografije. Nagrada za najbolji film iz takmičarskog programa Exit Point – međunarodna kinematografija dodeljena je filmu „Nepravedni svet“ reditelja Filiposa Tsitosa.

Kada je u pitanju takmičarska selekcija „Educons Hungry Days“ žiri je najboljim filmom proglasio ostvarenje „Zvuci okoline“ koje je režirao Kleber Mendosa Filjo.

Nagrada za najbolji film u selekciji Up to 10,000 bucks dodeljujena je filmu „Miraž“ reditelja Srđana Keče. Ovaj film fantastičnom analizom arhitektonskog čuda savremene civilizacije uspeva da ispriča od vajkada prisutnu priču o eksploataciji, koriseći autentični filmski jezik.

Nagrada za najbolji srpski film u selekciji Up to 10,000 bucks pripala je filmu „Na drugoj obali“ Marka Đorđevića koji je „smelim rediteljskim posupkom“, uspeo da prenese kompleksnost muško – ženskih odnosa.

Nagradu za najbolji mađarski film u istoj selekciji dobilo je ostvarenje „Pola deset“ mlade rediteljke Aniko Urban.

Specijalno priznanje za najbolji dokumentarni film pripalo je poljskom ostvarenju „Kamp“ Tomaža Ježiroskog koji nastavljajući tradicju poljske dokumentarističke škole uspeva da u svega 19 minuta predstavi jednu od aktuelnih tema današnjice: opsednutost izgledom koja počinje u najranijoj životnoj dobi.

Specijalno priznanje za režiju pripalo je filmu „Stevan M. Živković“ za uspešno prikazivanje situacije apsurda u savremenom srpskom društvu.

Dodeljeno je i specijalno priznanje direktoru fotografije Ivanu Markoviću za uspešno prikazivanje psihološkog stanja protagonista filma „Fragmenti“.

Cinema City je tokom osam dana predstavio 100 filmova.
  • 16x9 Image

    Norbert Šinković

    Diplomirao je na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Radijskim novinarstvom počinje da se bavi još u srednjoj školi. Od 2011. dopisnik RSE.

XS
SM
MD
LG