Dostupni linkovi

Čime je Matija Bećković podelilo Suboticu


Matija Bećković

Književniku Matiji Bećkoviću biće dodeljeno najuglednije priznanje grada “Počasni građanin Subotice” odlučili su odbornici subotičke Skupštine opštine. Bećkovića je za ovu nagradu predložio Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga, dok je opozicija glasala protiv uz primedbu da je izbor protivan pravilniku jer se priznanje dodeljuje uglavnom subotičkim građanima koji su ostavili trag u gradskoj istorijskoj i kulturnoj baštini.

U obrazloženju predloga za dodelu priznanja Bećkoviću navodi se da je ovaj književnik i akademik jedan je od najznačajnih srpskih pesnika savremenog doba, te da je njegovo stvaralaštvo prepoznato i van zemlje, a dodelom priznanja Subotica bi odala pijetet stvaraocu i svrstala se među one koji su prepoznali „stvaralaštvo visoke kulturne i umetničke vrednosti“.

Na primedbu da Bećković nije rođen u Subotici, niti je njegovo delo vezano za taj grad, a što je jedan od uslova koji propisuje pravilnik za dodelu priznanja Aleksandar Grubor, odbornik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini grada, kaže da se ne radi o pravilniku, već o suštini, „da li je neko svojim stvaralaštvom i radom zadužio da bude laureat", jer je, kako navodi, Bećković svojim delom zadužio celu zemlju, pa i Suboticu.

„Ako je neko dao više i šire, zadužio celu Srbiju, onda to znači da je zadužio i naš grad, ako ne više onda barem u nekoliko navrata koliko je boravio u Subotici“, objasnio je Grubor.

Međutim, i sam predsednik Komisije za dodelu zvanja i priznanja Tomislav Žigmanov glasao je protiv ovakve odluke, zbog nepostojanja formalnog osnova za nju i najavio podnošenje ostavke na tu funkciju.

"Vi u njegovom delovanju ne možete iščitati ni jedan trag, ni jedan gest koji je afirmirao grad Suboticu, niti je ona bila u fokusu njegovog interesa, bilo književnog, bilo političkog.U tom smislu, postoji formalni nedostatak, kriterijum, ono što opredeljuje kandidaturu Matije Bećkovića da postane počasni građanin. A ne treba zaboraviti ni to da je njegovo delovanje bilo suprotno politici koju koje je vodio grad Subotica, a to je bila politika mira i suživota ", rekao je Žigmanov.

U subotičkoj javnosti mnogi su iznenađeni odlukom da se Bećković proglasi počasnim građaninom grada, uglavnom ne shvatajući vezu između njegovog stvaralaštva i doprinosa subotičkoj kulturnoj baštini. Takođe, podvlači se i činjenica da je rođeni Subotičanin Radomir Konstantinović, jedan od najvećih evropskih intelektualaca, te predstavnik antinacionalističkog političkog kursa, upravo suprotnog od onog po kome je prepoznatljiv Bećković, ostao bez tog priznanja iako je čak dva puta predlagan.

Na to je podsetila i istoričarka Latinka Perović na promociji zbornika „O duhu otvorenosti“ posvećenog Konstantinoviću, održanoj u Subotici istoga dana kada je odlučeno o dodeli priznanja Bećkoviću.

Boško Kovačević, član Saveta za misaono obeležavanje dela Radomira Konstantinovića, takođe ocenjuje da je odluka skupštine Subotice nedovoljno argumentovana, te da ona čak devalvira ugled ove nagrade.

„Mislim da su tu neki drugi kriterijumi u igri i da su neke druge aspiracije prevladale, ako i da cela priča nije dovoljno dobro promišljena, te na neki način omalovažava ugled same nagrade“, ocenjuje Kovačević.

Treba napomenuti da je Bećković trenutno jedan od glasnijih kritičara vladajućih naprednjaka Aleksandra Vučića, dok je u javnosti prepoznatljiv zbog svog nacionalističkog političkog narativa. Taj Bećkovićev javni stav jedan je od razloga i za dodelu pomenutog priznanja, ocenjuje subotički sociolog Branislav Filipović.

“Matija Bećković je u široj javnosti poznat pre svega po svojim političkim porukama i političkoj ideologiji u okviru svog književnog rada. Naravno ta politička ideologija jeste okrenuta jednoj nacionalističkoj matrici, koja je često koketirala sa varijanatama čistog nacionalizma. Izbor Matije Bećkovića me zato u lokalnom kotekstu uopšte ne čudi, jer su predstavnici političke elite predstavnici te političke ideologije – jedne retrogradne, neevropske, nedemokratske i naravno da duži rok štetne političke opcije”, uveren je Filipović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG