Dostupni linkovi

Čileanski antropolog o ekshumacijama srebreničkih žrtava


David del Pino

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom čileanskog antropologa Dejvida del Pina (David del Pino), preko video-linka.

Obrana ga je izvela kao svojeg vještaka kako bi kritizirao rad kolege Vilijama Haglanda (William Haglund), antropologa koji je vodio ekshumacije nekoliko grobnica s tijelima srebreničkih žrtava. Prema optužnici generala Mladića za genocid - snage VRS-a su pogubile preko osam tisuća bošnjačkih dječaka i muškaraca u srpnju 1995.godine.

Antropolog Del Pino je kritizirao istrage ekshumacija u Bosni i Hercegovini – na kojima je radio s vještakom optužbe Haglandom, tvrdeći da nije poštivana prezicna forenzička procedura u vezi elemenata pronađenih u grobnicama – poput odjeće.

„Operacije su se zaustavljale kad je Hagland odlazio, odjeća se odbacivala po Haglandovoj zapovjedi iako je u nekoj bilo dokumentacije, nisu se koristili formulari i nisu se delegirale ovlasti. On je smatrao da ta odjeća nije bila u vezi s tijelima, a po meni je to bilo pitanje koje treba istražiti, a ne o njemu odlučiti na licu mjesta. I ja sam to rekao Haglandu i o tome se nismo složili.“, stajalo je u zamjerkama Del Pina.

Masovna grobnica srebreničkih Bošnjaka na kojoj je svjedok radio
Masovna grobnica srebreničkih Bošnjaka na kojoj je svjedok radio

Obrana je iskazom Del Pina željela dovesti u pitanje nalaze istraga koji govore o preko osam tisuća žrtava iz Srebrenice. No o tezi - kako su u taj broj ubrojeni i stradali u ratu prije srpnja 1995. godine – obrana ga nije ispitivala. S druge strane, u vezi svoje najveće kritike istrage, čileanski antropolog Del Pino je sucima potvrdio– kako bačene odjeće iz grobnica – nije bilo puno.

„To svakako nije bio veliki broj odjevnih predmeta. Mogao je biti recimo volumen od 50 litara.“, naveo je svjedok obrane Del Pino.

O pronađenim žrtvama povezanih ruku

Podsjetimo, kritizirani američki antropolog Hagland vodio je forenzičke timove pri iskapanju egzekutiranih zarobljenika, a kao svjedok i vještak haške optužbe – dao je iskaz na više haških suđenja za srebrenički genocid pa i generalu Mladiću.

Pri tom je najviše govorio o analizi lokacija poput – Orahovca, Branjeva, Cerske i Nove Kasabe, gdje su mnoge žrtve pronađene s povezima na rukama – što upućuje da se radilo o zarobljenicima, a ne stradalim vojnicima u borbi.

VIDEO LINK: Dio iskaza Haglanda na suđenju Radovanu Karadžiću

Tužiteljstvo je u unakrsnom ispitivanju Del Pina najviše pitalo upravo o pronađenim žrtvama s povezanim rukama, kao i o njegovom slaganju s nalazima istraga DNK žrtava koje su pronađene na više lokaliteta (primarnim, sekundarnim i tercijarnim), a za koje je odgovorio „da ga uopće ne iznenađuju i da mu je drago zbog toga“. DNK dokazi o tijelima žrtava pokopanim na više mjesta ukazuju prema optužbi - da su se razmjeri zločina htjeli sakriti prekapanjem najvećih masovnih grobnica sa žrtvama iz Srebrenice.

Svjedok obrane Del Pino na kraju iskaza se sam zahvalio Haškom sudu što je „zaštitio istragu“ masovnih grobnica, odnosno reagirao u smislu ispravljanja istrage nakon prigovora istražitelja koji su na njoj radili.

Suđenje generalu Mladiću se nastavlja idući tjedan iskazom novog svjedoka obrane.

VIDEO LINK: Unakrsno ispitivanje Del Pina

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG