Dostupni linkovi

Cipele iz Banjaluke za čileanske rudare


Čileanski rudari po izlasku iz rudnika, oktobar 2010
Čitav svijet sa velikom pažnjom pratio je sudbinu 33 čileanska rudara koja su bila zatrpana u rudarskom oknu na 625 metara pod zemljom.

Kada su polovicom oktobra, nakon 69 dana, rudari spašeni rukovodstvo i radnici fabrike obuće Bema iz Banje Luke odlučili su da im poklone cipele za novi život.

Ovim hrabrim ljudima, koji su preživjeli skoro nemoguće, za izdržljivost i strpeljenje, te predsjedniku Čilea Sebastianu Pineru za njegovo zalaganje za spasavanje rudara obećali su napraviti specijalne cipele.

Obećanje ispunjeno. Cipele su napravljene i krenule su na put 9. decembra. Cipele je na put ispratio direktor Tvornice obuće Bema Marinko Umićević, uz starinski običaj prosipanja vode da cipele rudare ne bi žuljale.

Umićević objašnjava da se radi o kvalitetnim, elegantnim cipelama od kozije kože, a na svakoj cipeli utisnut je i datum njihovog spasavanja iz rudnika.

Iako je svaki rudar uz cipele trebalo da dobije i po flašu bosanske rakije, od toge neće biti ništa, kaže Umičević.

“Mi smo htjeli da stavimo i jednu flašu domaće šljive, međutim, carina se usprotivila ne dozvoljava, pa ćemo mi nazdraviti mi umjesto njih, a oni će mjesto nas tamo, nadam se, za božićnje praznike”
, navodi Umičević.

Uz svaki par cipela rudari će umjesto šljivovice dobiti propagandni materijal grada Banje Luke, rekao je direktor Turističke organizacije Banja Luka Ostoja Barašin.

“Ovo je prilika da se Banja Luka promoviše na širokom planu, turizam Banje Luke kao dio ukupnog imidža grada”
, navodi Barašin.

Cipele su otputovale za Čile i rudari bi ih trebali dobiti za Božić. Cipele su, kako je bilo zamišljeno, trebale da dobiju i žene i djevojke rudara, međutim bile su prezahtjevne, pa se na preporuku ambasade Mađarske u Čileu, koja je posredovala u čitavom poslu, od toga odustalo.
XS
SM
MD
LG