Dostupni linkovi

Prvi telefonski kontakt s članovima obitelji


Spasioci počinju proboj do rudara
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00
Direktan link


Mirjana Rakela

Čileanski rudari koji su pod zemljom već više od tri tjedna prvi put su telefonom razgovarali s članovima svojih obitelji. Danas bi trebalo početi s iskopavanjem kanala s kojim bi se, kako se očekuje, za tri do četiri mjeseca moglo stići do rudara.

Obiteljima rudara omogućen je jednominutni telefonski razgovor s njihovim najmiljima koji su od 5. augusta pod zemljom. Prethodno su psiholozi upozorili rodbinu da u razgovoru moraju biti optimistični i nikako ne smiju pokazati strah ili druge emocije. Do sada su pismene poruke bile jedini osobni kontakt obitelji s rudarima.

Supruga jednog do njih Carola Narvaez kazala je kako je suprugu poručila da bude hrabar, a on je "stalno govorio, i nisam mogla doći do riječi", rekla je Carola.

Rudari imaju jaka oštećenja kože, zbog vrućine i vlage. Dostavljena im je suha i čista odjeća, pa čak i madraci kako ne bi ležali na zemlji. Prethodno su im poslani i MP3 players kako bi slušali muziku, a dostavljeni su im i mini televizori.
Cijev kroz koju se rudarima doprema pomoć

U skloništu je temperatura 29 stupnjeva i vrlo visoka vlaga, što znatno utječe na fizičko i psihičko raspoloženje rudara.

Ministar zdravlja Jaime Manalich prethodno je izjavio da su neki od rudara zapali u teške depresije.

Objavljeno je da bi se spasiocima u utorak trebali pridružiti i stručnjaci iz NASA-e koji pripremaju astronaute za višemjesečni boravak u svemiru.

Prema planu B moguće je doći do zarobljenih rudara za manje od dva mjeseca. Više se ne bi išlo na kopanje novog tunela, nego bi se specijalnim bušilicama proširila rupa kroz koju se sada dostavlja pomoć.

Njezin je promjer zasad samo 12 centimetara, a treba je proširiti na najmanje 66 centimetara. Iako ministar zdravstva ističe da je sve spremno za plan B, ministar zadužen za rudnike oprezan je u izjavama.

Čile je već uvezlo specijalnu hidraulučku bušilicu kojom bi se trebao izbušiti prolaz kojim bi se potom slala kapsula koja bi izvlačila na površinu jednog po jednog rudara.

Članovi obitelji od 22. augusta, kada je potvrđeni da su 33 rudara živa kampiraju ispred ulaza u rudnik.

Neki su već pokrenuli sudski postupak protiv vlade i vlasnika rudnika koji je otvoren 2008. godine, nakon što je duže vrijeme bio zatvoren zbog jedne nesreće.
XS
SM
MD
LG