Dostupni linkovi

U Čileu više od 50 osoba poginulo u šumskim požarima


Ostaci spaljene kuće nakon širenja šumskih požara koji su zahvatili mnoge dijelove regije Valparaiso u Vina del Maru, Čile, 3. februara 2024.
Ostaci spaljene kuće nakon širenja šumskih požara koji su zahvatili mnoge dijelove regije Valparaiso u Vina del Maru, Čile, 3. februara 2024.

Najmanje 51 osoba poginula je u šumskim požarima koji su zahvatili centralni dio Čilea i broj žrtava, najvjerovatnije, nije konačan, navele su u nedjelju vlasti.

Požarima je najteže pogođena oblast oko turističkog grada Vina del Mara u regionu Valparaiso i spasilačke ekipe pokušavaju da stignu do najugroženijih oblasti, prenosi Reuters.

Čileanska ministrica unutrašnjih poslova Carolina Toha rekla je da je broj poginulih povećan jer je pet tijela pronađeno na putu i sve ukazuje na to da će broj žrtava biti mnogo veći.

"Uslovi u regionu Valparaiso veoma su delikatni", naglasila je Toha, napominjući da se Čile suočava sa najtežom katastrofom od 2010. godine.

Šumski požari nisu neuobičajeni uz Čileu tokom ljetnih mjeseci.

Prošle godine, uslijed rekordno visokih temperatura, 27 ljudi je poginulo, a više od 400.000 hektara zemljišta je uništeno.

Toha je dodala da je područje zahvaćeno požarima ove godine mnogo manje, ali da se broj uništenih hektara neprestano povećava.

Između petka i subote područje zahvaćeno požarom prošireno je sa 30.000 na 43.000 hektara.

XS
SM
MD
LG