Dostupni linkovi

Cikotić i Vulin potpisali sporazum o pograničnoj saradnji


Aleksandar Vulin i Selmo Cikotić u Zvorniku, 27. jul 2021.
Aleksandar Vulin i Selmo Cikotić u Zvorniku, 27. jul 2021.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Selmo Cikotić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin potpisali su u utorak, 27. jula u Zvorniku, gradu na istoku BiH, sporazum o pograničnom saobraćaju, graničnim prelazima i zajedničkim lokacijama na graničnom prelazu mostu Bratunac - Ljubovija.

Tokom sastanka ministri su razgovarali o problemu organizovanog kriminala.

„Potvrdili smo i mogućnost proširivanja saradnje tamo gdje postoji obostrani interes...i mislim da će ovaj sastanak značiti jedan iskorak u smislu sigurnosne saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije,“ kazao je Cikotić.

Aleksandar Vulin je. govoreći o situaciji sa migrantima i izbjeglicama, rekao da ni BiH ni Srbija nisu odgovorne za aktuelnu krizu.

„Republika Srbija neće biti, a siguran sam da ni nadležni u Bosni i Hercegovini neće svojim građanima želeti da prirede da postanu parking za migrante. Našom zajedničkom saradnjom i naporima izborićemo se da to ne budemo“, kazao je Vulin.

Trenutno se, prema podacima Ministarstva sigurnosti u BiH nalazi nešto više od 3.000 migranata i izbjeglica.

Srbijansko-bosanska granica ostaje jedan od glavnih puteva migranata i izbjeglica ka Evropskoj uniji, nakon što su zemlje ovog bloka 2017. godine zatvorile ranije ustaljene migrantske rute.

XS
SM
MD
LG