Dostupni linkovi

Zaključeni birački spiskovi za lokalne izbore u BiH, o referendumu iduće sedmice


Tabla ispred ulaza u sjedište Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Sarajevo
Tabla ispred ulaza u sjedište Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Sarajevo

U ponoć je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) zaključila birački spisak za lokalne izbore koji će biti održani u oktobru, a za sedam dana će objaviti broj birača za svaku izbornu jedinicu. CIK će danas održati i sjednicu na kojoj će biti riječi o otvaranju biračkih mjesta u tri konzularna predstavništva BiH, pored onih koji će na dan izbora biti u u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu i generalnom konzulatu u Štutgartu.

O zahtjevu Komisije Republike Srpske za dostavljanje biračkih spiskova građana tog bh. entiteta za održavanje referenduma, biće riječi sljedeće sedmice – kaže, između ostalog, u intervjuu za RSE Maksida Pirić, portparolka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Maksida Pirić
Maksida Pirić

RSE: Danas će biti održana sjednica Centralne izborne komisije BiH. Šta je tema?

Pirić: CIK je već ranije donio odluku da se otvore biračka mjesta na dan izbora u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Beogradu i generalnom konzulatu u Štutgartu. Pored toga, danas će Centralna izborna komisija razmatrati otvaranje biračkih mjesta u još tri konzularna predstavništva BiH.

RSE: Da li to znači da danas neće biti govora o zahtjevu Komisije Republike Srpske da im Centralna izborna komisija dostavi biračke spiskove građana RS-a i Brčko distrikta za potrebe održavanja referenduma?

Pirić: Centralna izborna komisija je primila zahtjev Komisije RS-a prije dva dana i on će biti razmatran, najvjerovatnije, iduće sedmice.

RSE: Vratimo se na lokalne izbore u BiH, koji će biti održani u oktobru. Da li je sve spremno za njihovo održavanje?

Pirić: U toku je aktivnost na objavi konačnih kandidatskih listi u službenim glasnicima, dnevnoj štampi, zaključivanje konačnog biračkog spiska, počinje se sa štampanjem glasačkih listića, a na terenu, lokalne izborne komisije provode aktivnosti u smislu određivanja lokacija biračkih mjesta, imenovanja članova biračkih odbora, akreditovanja izbornih posmatrača.

Glasanje na prošlim lokalnim izborima u BiH 2012. godine
Glasanje na prošlim lokalnim izborima u BiH 2012. godine

RSE: Koliko je prijavljeno političkih partija i nezavisnih kandidata?

Pirić: Na izborima učestvuje ukupno 451 politički subjekt, odnosno 102 političke stranke, 171 nezavisni kandidat, 103 koalicije, 17 listi nezavisnih kandidata. Tu su i 52 kandidata, predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana, kao i šest kandidata, predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana.

RSE: Da li su formirani birački odbori?

Pirić: Ta aktivnost upravo traje. Na terenu rade gradske izborne komisije i imenovanje biračkih odbora treba biti završeno do 2. septembra.

RSE: Koliko novca je potrebno da se izbori održe?

Pirić: Naša je procjena da će ovogodišnji lokalni izbori koštati oko osam miliona konvertibilnih maraka. Blizu četiri miliona je osigurano u budžetu institucija BiH za aktivnosti koje provodi Centralna izborna komisija. Dio sredstava ide za štampanje glasačkih listića, dio za rad glavnog centra za brojanje i plaćanje osoblja koje će biti angažovano u glavnom centru. Negdje oko četiri miliona maraka trebaju da osiguraju, a uglavnom su to uradile, općine u svojim budžetima.

RSE: Na koji način građani mogu provjeriti da li su registrovani za izbore?

Pirić: Ukoliko koriste internet, na web stranici CIK-a, postoji rubrika "Da li ste registrirani", a pored toga mogu još i u svojim općinama u centrima za birački spisak. Uskoro ćemo aktivirati i SMS centar kada će slanjem poruke na određeni broj moći dobiti povratnu poruku o tome gdje se nalazi njihovo biračko mjesto i da li su registrirani.

RSE: Šta je sa bh. državljanima, glasačima van BiH?

Pirić: Centralna izborna komisija je već donijela odluke o upisu birača za glasanje izvan BiH, ali i odluku kojom se određeni broj tih prijava odbija. Registrirano je negdje oko 65.000, odbijeno je oko 6.000 prijava. U ovom trenutku smo primili oko 300 žalbi koji su odbijeni. Za sedam dana ćemo znati tačan broj građana koji će glasati u inostranstvu. U ponoć smo zaključili centralni spisak, a za sedam dana ćemo objaviti broj birača za svaku izbornu jedinicu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG