Dostupni linkovi

Izborna komisija Kosova odbila kandidaturu Kurtija za parlamentarne izbore


Aljbin Kurti na skupu njegovog Samopredeljenje pred redovne parlamentarne izbore koji su na Kosovu održani oktobra 2019. Njemu i četvorici njegovih kolega Centralna izborna komisija nije verifikovala kandidature za vanredne parlamentarne izbore raspisane za 14. februar 2021.

Centralna izborna komisija Kosova (CIK), nakon celodnevne rasprave o potvrđivanju kandidata za učešće na prevremenim parlamentarnim izborima 14. februara, nije verifikovala kandidate za poslanike iz redova Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) zbog problema sa zakonom.

Među njima je i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti, inače bivši premijer Kosova, i četvoro njegovih stranačkih kolega.

Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu), Faton (Topalli) Topali i Donika Kadaj-Bujupi su osuđeni 2018. godine na uslovne kazne zbog bacanja suzavca u Skupštini Kosova.

Ostali politički subjekti su ranije zamenili kandidate sa svojih lista koji imaju problema sa zakonom.

Sastanak CIK-a je u jednom trenutku bio odložen na dva sata a kako bi članovi Centralne izborne komisije mogli da se upoznaju sa detaljima iz preporuke Sudskog saveta Kosova.

U toj preporuci se navodi da kandidatura za 47 osoba nije u skladu sa Zakonom o opštim izborima jer su u poslednje tri godine osuđene pravosanažnom presudom za neko krivično delo.

Međutim, Centralna izborna komisija je od Kancelarije za registraciju i verifikaciju političkih subjekata dobila preporuku da prihvati sve kandidature za poslanike, zbog nejasnoća u Zakonu o izborima, odnosno u članu koji se odnosi na kandidaturu lica koja su u poslednje tri godine osuđena za neko krivično delo.

Sa druge strane, predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdete Daka je tu preporuku ocenila nejasnom.

„Imam preporuku koja u stvari ne objašnjava da li ti kandidati ispunjavaju kriterijume ili ne. Iz ove preporuke nije jasno ko ispunjava uslove a ko ne. To je zadatak kancelarije“, rekla je Daka.

Centralna izborna komisija je u ponedeljak (18. januar) konsultovala Sudski savet Kosova koji je potom saopštio da od 28 političkih subjekata na Kosovu, koji treba da budu verifikovani za učešće na izborima, njih 15 ima kandidate čija kandidatura nije u skladu sa Zakonom o opštim izborima.

Sada kandidati, koji nisu verifikovani, mogu da podnesu žalbu po tom pitanju Izbornom panelu za žalbe i predstavke, a potom nezadovoljna strana može da se obrati i Vrhovnom sudu Kosova.

Period žalbi i odluke u vezi verifikacije kandidata za poslanike u Skupštini Kosova trebalo bi da bude zaključen 31. januara da bi 1. februara bio obavljen žreb za rangiranje političkih subjekata na izborima 14. februara.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je usledilo nakon što je Ustavni sud Kosova ocenio da Vlada Avdulaha Hotija nije legitimna jer je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseca zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda je tada precizirano da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u Skupštini Kosova.

XS
SM
MD
LG