Dostupni linkovi

CIK BiH: Još je rano za zahtjeve o ponovnom brojanju glasova


Glasač na lokalnim izborima u Banjoj Luci, 15. novembra 2020.
Glasač na lokalnim izborima u Banjoj Luci, 15. novembra 2020.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine će, u skladu s članom 5.29a Izbornog zakona BiH, u narednim danima objavljivati preliminarne rezultate lokalnih izbora održanih u BiH u nedjelju, 15. novembra 2020. godine.

U saopćenju CIK-a BiH se navodi da će utvrđeni izborni rezultati uslijediti tek kad se objedine rezultati s redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezultati glasanja iz inostranstva, putem mobilnih timova i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

"Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, politički subjekti mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića", navode iz CIK-a BiH.

Dodaju da Centralna izborna komisija BiH trenutno objavljuje preliminarne rezultate i zbog toga je preuranjeno podnositi zahtjeve za ponovno brojanje glasačkih listića.

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” uputila je žalbu Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH), tražeći da se pokrene istraga o licima koja su glasala na lokalnim izborima u nedjelju 15. novembra, u Srebrenici, bez važećih dokumenata BiH.

Kako navode iz Inicijative, istragom bi trebali biti obuhvaćeni i članovi biračkih odbora koji su tako dozvolili kršenje Izbornog zakona.

Ova Inicijativa okuplja više političkih partija (Stranka demokratske akcije, Savez za bolju budućnost, Pokret demokratske akcije i Demokratska fronta) koje su imale zajedničkog kandidata, Aliju Tabakovića, za načelnika Opštine Srebrenica.

"Imamo informaciju da najmanje 1.400 lica koja se nalaze na biračkom spisku u Srebrenici prije mjesec dana nije imalo nijedan važeći dokument BiH. Uvidom u biračke spiskove i praćenje izlaznosti na izborima, posebno na biračkim mjestima u mjestu Skelani, utvrdili smo da je zabilježena izlaznost desetina lica koja nisu imala važeće dokumente", objavila je inicijativa “Moja adresa: Srebrenica”.

Na lokalnim izborima u BiH, održanim u nedjelju 15. novembra, Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je predsjednik Bakir Izetbegović, i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, izgubili su vlast u najvećim gradovima u Bosni i Hercegovini- Sarajevu i Banjoj Luci.

XS
SM
MD
LG