Dostupni linkovi

Cijena nafte diktira cijenu hrane


Ilustracija
Ilustracija
Cijene naftnih derivata, koje su ovih dana na rekordnim visinama, po pravilu, utiču na sve ostale cijene, od kojih su, za građane, najvažnije životne namirnice, koje su i prije poskupljenja nafte, skoro svakodnevno, poskupljivale.

Dok građani Crne Gore sa zebnjom očekuju novu cijenu električne energije, koja bi trebalo da bude objavljena ovih dana, cijene drugih energenata ne miruju. Naftni derivati su, zbog snažnog rasta cijena nafte na svjetskom tržištu, nadmašili rekord postignut ljeta 2008. godine, uoči svjetske ekonomske krize, kada je bezolovni benzin koštao euro i 31 cent.

Litar goriva u maloprodaji je u utorak, zavisno od vrste, skočio za 4 - 5 centi, pa je sada bezolovni od 98 oktana najskuplji sa cijenom od euro i 34 centa, eurosuper 95 košta jedan euro i 31 cent, dok je eurodizel sada euro i 25 centi.

Prema nebrojeno puta viđenom scenariju, nakon poskupljenja energenata, slijedi skok cijena svega ostalog pa i, za građane najosjetljivijih, prehrambenih proizvoda.

Đorđije Goranović
, vlasnik i direktor mesne industrije Goranović, za RSE kaže da za sada još uvijek uspijeva da održi postojeći nivo cijena, ali da će, ukoliko se nastavi trend rasta cijena nafte biti prinudjen na poskupljenje.
Goranović: Ako se nastavi povećanje cijene nafte i derivata onda ćemo biti prinuđeni da korigujemo i cijene naših proizvoda.

"Cijena nafte je aposlutno važan faktor cijene finalnog proizvoda. Međutim, naša kompanija će zadržati postojeće cijene zato što ćemo pokušati da uradimo optimizaciju na nekom drugom polju. Sigurno da će cijena nafte i naftnih derivata generalno uticati na povećanje cijena proizvoda i usluga ali što se tiče naše kompanije mi u ovom momentu nećemo povećavati cijene naših prozvoda. Ako se nastavi povećanje cijene nafte i derivata onda ćemo biti prinuđeni da korigujemo i cijene naših proizvoda", kazao je on.

Hljeb i mlijeko su i prije poskupljenja nafte bili tema pregovora proizvodjača, preradjivača i Vlade.

Predstavnik pekarske industrije Milko Beljkaš, koji u srijedu nije bio dostupan, tražio je od države smanjenje poreza na dodatu vrijednost i preuređenje odnosa sa prodavcima, na šta je ministar poljoprivrede Tarzan Milošević odgovorio da je krivica pekara što su trgovcima dozvolili neažurno plaćanje, i tako svoju industriju doveli do nelikvidnosti.

Mlijeko za sada neće poskupljivati


Pregovori su još uvijek u toku, pa zbog toga ni u Udruženju poljoprivrednih proizvođača, u srijedu nijesu željeli da se oglašavaju povodom budućih cijena hrane, odnosno, mlijeka.
Ilustracija

Prerađivači mlijeka, međutim, izražavaju zadovoljstvo zbog informacije da će otkupna cijena biti subvencionirana sa sedam, umjesto dosadašnjih pet centi, pa neće doći do povećanja otkupne cijene.

Potpredsjednik Udruženja prerađivača mlijeka Milutin Đuranović kaže da za sada ne treba očekivati poskupljenje prouzrokovano višom cijenom nafte, ali da će, ako se trend nastavi, cijena sigurno skočiti.

"To je neminovno, znate. Svuda u svijetu i regionu je došlo do ne jednostrukog nego višestrukog povećanja vele i maloprodajnih cijena svih mliječnih proizvoda. Mi očekujemo možda izvjesnu stabilizaciju na Bliskom istoku i time i stabilizaciju nafte, ali cijene će u svakom slučaju doživjeti određenu korekciju. Još uvijek imamo malo prostora da trpimo, ali ako se nastavi sa rekordno visokim cijenama naših inputa, prije svega mislim na naftu povećanje cijena naši proizvoda će biti neminovno",
rekao je Đuranović.

Ako Vlada, proizvođači i prerađivači i uspiju da postignu neki dogovor, koji bi cijene hljeba i mlijeka zadržao na istom nivou još neko vrijeme, teško je očekivati da će se i cijene svih ostalih potrepština zadržati.

Dragan Bokan, vlasnik i direktor Voli-ja, jednog od najvećih trgovinskih lanaca u Crnoj Gori je odgovorio na pitanje - da li će uslijed skoka cijene goriva poskupjeti i artikli u njegovim trgovinama.

"Što se tiče uticaja poskupljenja nafte i naftnih derivata to svakako, kao i do sada mora uticati na povećanje nabavnih cijena. Smatram da će i sada proizvođači imati skuplju proizvodnju i to se mora odraziti na povećanje cijena. Mislim da je trenutno rano za neko korigovanje cijena na više. Ako ne bi došlo do pojeftinjenja goriva i nabavnih sirovina nekih sirovina onda bi to moglo da se odrazi na cijene, ako ne za mjesec ili dva ono tokom godine, sigurno", ocjenjuje Bokan.
XS
SM
MD
LG