Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svećenik osuđen za pedofiliju služio misu


Ivan Čuček

Hrvatski mediji su upozorili da je katolički svećenik, uvjetno osuđen zbog pedofilije, čak i za vrijeme uvjetne kazne bio na zamjeni u Hrvatskom Zagorju. Katolička crkva ne misli da je prekršen nijedan zakon, a pravobraniteljica za djecu tvrdi da se nije vodilo računa o osnovnim upozorenjima struke.

Velečasni Ivan Čuček, koji je 2004. godine uvjetno osuđen na tri godine zatvora zbog bludnih radnji nad djevojčicama, čak i za vrijeme uvjetnog roka mijenjao je župnika u Tuhelju u Hrvatskom Zagorju. Držao je mise, vodio je sprovode, držao pripreme za krizmu. Vijest o tome procurila je u javnost tek nakon što je jedna čitateljica nazvala zagrebački „Jutarnji list“. Glasnogovornica Zagrebačke nadbiskupije Matlida Kolić Stanić kaže za naš radio kako je Čuček samo uskakao u izvanrednim situacijama:

„Žao nam je ako se netko od vjernika osjetio povrijeđenim što je velečasni Čuček služio misu. Do nas, međutim, zbog toga nije došla nijedna pritužba od strane vjernika. Što se tiče velečasnog Čučeka, on je umirovljen i nije imenovan ni na jednu redovitu službu u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Dakle, on i dalje ostaje svećenik, može služiti misu, međutim ne radi ni u jednoj službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Radilo se o izvanrednim situacijama u kojima je on mijenjao pojedine župnike.“

Ona je dodala da ni u presudi građanskog suda, koji je Čučeka uvjetno osudio zbog pedofilije, nema zabrane druženja sa – primjerice – mladima ili djecom. Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić kaže za naš radio kako je Čučekovo „uskakanje“ na zamjenu u suprotnosti sa osnovnim upozorenjima struke:

„Stručnjaci upozoravaju da nije dobro da netko tko je osuđen za pedofiliju bude u kontaktu s djecom, jer uvijek postoji opravdani strah. Ne mora se ništa dogoditi, ali postoji opravdani strah da se tu nešto ponovno ne dogodi. A na taj način bi se samo pojačao osjećaj nesigurnosti žrtava.“

Zakon možda nije povrijeđen, ali javnost ne bi reagirala da se nije osjećala ugroženom ili isprovociranom, tvrdi gospođa Jelavić. Splitski svećenik don Ivan Grubišić, čest je kritičar postupaka crkvenog vrha, ali u ovom slučaju on tvrdi da mediji dižu tenzije radi tiraže:

„Kada velečasni vrši pastoralnu službu nema doticaja sa mladima. Penzioniran je, odslužio je propisanu kaznu i on je sada, po zakonu, kao i svaki drugi građanin. A kako će reagirati javnost, to ne može niti jedan zakon niti previdjeti, niti propisati.“

Novinar i teolog Drago Pilsel za naš radio kaže kako je u slučajevima sumnje na pedofiliju svećenika praksa različita od nadbiskupije do nadbiskupije. Dok su u slučaju jednog župnika na Krku crkvene vlasti u Rijeci odmah izrazile spremnost na suradnju sa državnim organima, u Zagrebu su skloniji zataškavanju, što pokazuje primjer pedofilije u dječjem domu „Caritasa“ Zagrebačke nadbiskupije:

„Bozanić se ponaša na jedan način, a nadbiskup riječki Devčić se ponaša na drugi način. Očito postoji potreba da se na razini Hrvatske biskupske konferencije provede jedna temeljita rasprava o tom problemu, da se donesu adekvatne mjere i da se konačno napravi ono što mi nemamo, a druge zemlje imaju, a to su sistemi za zbrinjavanje i za pomoć svećenicima koji su psihopatološki poremećene osobe.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG